Obez ratlarda probiyotik ile d vitamini takviyesinin bağırsak mikrobiyotası ve d vitamini reseptör kompozisyonu üzerine etkilerinin deneysel olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Deneysel olarak oluşturulan obez rat modellerinde probiyotik ve probiyotik ile birlikte D vitamini takviyesinin; diyabet, lipid profili, obezite, inflamasyon, VDR seviyesi ve intestinal mikrobiyota üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Grup 1, kontrol grubu; Grup 2, obez kontrol grubu; Grup 3 probiyotik takviyesi yapılan obez grup ve Grup 4 probiyotik ile birlikte D vitamini takviyesi yapılan obez gruptur. Biyokimyasal yöntemler için ELISA yöntemi, intestinal mikrobiyota değerlendirilmesi için 16S rRNA metagenomik analiz kullanılmıştır.Bulgular: Tüm gruplarda başlangıç ve son ağırlıklar, ağırlık değişimleri ve VKİ değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Grup 2'ye kıyasla Grup 3 ve Grup 4'teki ratlarda; insülin, HOMA-IR, trigliserid, IL-6, CRP ve leptin seviyelerinde azalma saptanmıştır. Ortalama serum VDR seviyeleri sırasıyla; 60,10±4,38 ng/mL, 67,44±7,23 ng/mL, 78,90±9,66 ng/mL ve 76,10±10,10 ng/mL olarak saptanmıştır. Probiyotik takviyesiyle Firmicutes filumlarında azalma, Bacteroidetes ve Actinobacteria filumlarında artış; probiyotik ile birlikte D vitamini takviyesiyle Firmicutes, Proteobacteria ve Actinobacteria filumlarında artış, Bacteroidetes filumlarında azalma saptanmıştır.Sonuç: Probiyotik takviyesine kıyasla, probiyotik ile birlikte D vitamini takviyesinin ağırlık kazanımını daha fazla azalttığı; açlık plazma glukozu, insülin, HOMA-IR, trigliserid, IL-6, CRP ve leptin seviyesi üzerine daha olumlu etki gösterdiği sonucuna varılmıştır. Probiyotik takviyesinin intestinal mikrobiyota içeriğini olumlu şekilde değiştirdiği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: D Vitamini; D vitamini reseptörü; İntestinal mikrobiyota; Obezite; Probiyotik Aim: In this study, it was aimed to evaluate effects of probiotic and vitamin D supplementation on diabetes mellitus (DM), lipid profile, obesity, inflammation, vitamin D receptor (VDR) and intestinal microbiota in experimental obese rats models.Method: Group 1 was control group; Group 2 was experimentally induced obese control group; Group 3 was an obese group probiotic supplementation with high-fat diet after obesity induction; Group 4 was an obese group probiotic and vitamin D supplementation with high-fat diet after obesity induction. Weight gain and Body Mass Index (BMI) were calculated in rats. ELISA method was used for biochemical methods. Metagenomic analysis based on 16S rRNA was performed for intestinal microbiota.Results: Statistically significant differences were found in terms of initial and final weights, weight changes and BMI values among all groups (p<0.05). In group 3 and group 4 rats compared to group 2; there was a decrease in insulin, HOMA-IR, triglyceride, IL-6, CRP and leptin levels. Mean serum VDR levels of rats in groups were; 60.10±4,38 ng/mL, 67.44±7,23 ng/mL, 78.90±9.66 ng/mL and 76.10±10.10 ng/mL, respectively. Probiotic supplementation decreased the number of Firmicutes phyla, and increased the number of Bacteroidetes and Actinobacteria phyla. Probiotics and vitamin D supplementation increased Firmicutes, Proteobacteria and Actinobacteria phyla, and decreased Bacteroidetes phyla.Conclusion: As a result, compared to probiotic supplementation alone; probiotic and vitamin D supplementation was further reduced weight gain, fasting plasma glucose, insulin, HOMA-IR, triglyceride, IL-6, CRP and leptin levels in obese rats. Probiotic supplementation were found to alter intestinal microbiota content positively.Keywords: Intestinal microbiota; Obesity; Probiotic; Vitamin D; Vitamin D receptor
Collections