Acil hemşirelerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonu ile transfüzyon komplikasyonlarına yönelik bilgi düzeyi ve uygulamaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışma acil hemşirelerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonu ve transfüzyon komplikasyonlarına yönelik bilgi düzeyi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma evrenini 01.03.2018 / 04.04.2018 tarihleri arasında Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı il ve ilçe hastaneleri ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi acil servislerinde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü 255 hemşire oluşturdu. Hemşirelerin kan transfüzyonu uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyleri Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu ile Kan Transfüzyon Komplikasyonlarına Yönelik Bilgi Düzeyi ve Uygulamaları Bilgi Formu kullanılarak değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri ile Spearman korelasyon analizi kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelere gönüllü onam alınarak uygulanan `Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu ile Transfüzyon Komplikasyonları Bilgi Düzeyi ve Uygulamaları Değerlendirme Formu` bilgi puan düzeyi verilerine göre, kan ve kan ürünleri içeriğine, miktarına ve özelliklerine yönelik sorulardan oluşan 2. bölüm puan ortalaması 8,5 ± 3,1 (% 44,4), kan ve kan ürünleri transfüzyonu sırasında /sonrasında gelişen veya gelişebilecek komplikasyonlara yönelik sorulardan oluşan 3.bölüm puan ortalaması 2,6 ± 1,4 (% 42,9), toplam puan ortalaması 11,2 ± 3,8 (%44,0) olarak belirlendi.Sonuç: Bu çalışmada hemşirelerin kan transfüzyonu uygulamaları konusunda orta düzeyde bilgiye sahip oldukları belirlendi. Hemşirelerin kan ve kan ürünlerinin saklanma koşulları, kan transfüzyon komplikasyonları ve kan transfüzyonu uygulamaları konusunda hizmet içi eğitim gereksinimleri olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler: Acil servis; Hemşire; Kan transfüzyonu; Kan ürünleri; Komplikasyon Objective: This study was conducted in order to the level of knowledge and applications of emergency nurses on blood and blood product transfusion and transfusion complications.Material and Method: The sample of the research formed by total 255 nurses who was working in the emergency department of provincial, district hospitals and Ondokuz Mayıs University Health Practise and Research Center affiliated to the Samsun Provincial Health Directorate and participating in the survey between 01.03.2018 / 04.04.2018. Nurses' knowledge of blood transfusion practices was assessed using the Blood and Blood Products Transfusion and Knowledge and Practices for Blood Transfusion Complications Information Form. Kruskal Wallis, Mann Whitney U tests and Spearman correlation analysis were used in the evaluation of the data.Results: According to the data point level of the `Blood and Blood Products Transfusion and Transfusion Complications Knowledge Level and Practices Evaluation Form` applied voluntarily to the nurses participating in the research, the second part average point related questions which compound from blood and blood products content, quantity and characteristics was 8.5 ± 3.1 ( 44.4 %), the third part average point related questions which compound from developing complications or complications that may develop during and after blood and blood products transfusion was 2.6 ± 1.4 (42.9 %), the total score was 11.2 ± 3.8 (44.0 %).Conclusion: In this study it was determined that nurses had intermediate level knowledge of blood transfusion applications. Nurses were found to have in-service training on blood and blood product storage conditions, blood transfusion complications and blood transfusion applications.Keywords: Emergency department; Blood products; Blood transfusion; Complications; Nurse.
Collections