Viral hemorajik septisemi virüsünün gökkuşağı alabalıklarında (oncorhynchus mykiss) doku malondialdehit ve antioksidan düzeylerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETVİRAL HEMORAJİK SEPTİSEMİ VİRÜSÜNÜN GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) DOKU MALONDİALDEHİT VE ANTİOKSİDAN DÜZEYLERİNE ETKİSİAmaç: Bu çalışma, Viral hemorajik septisemi virüsünün (VHSV) gökkuşağı alabalığı doku malondialdehit ve antioksidan düzeyleri üzerine etkisini irdelemek amacıyla planlandı.Materyal Metod: Çalışmada 15-30 cm uzunluğunda, 40-100 g ağırlığında 20 Gökkuşağı alabalığı kullanıldı. Balıklar rastgele iki gruba ayrıldı. Birinci grup virüs enjekte edilen alabalıklardan, ikinci grup kontrol alabalıklarından oluştu. Uygulama süresi 20 gün olarak planlandı. Uygulamanın sonunda alabalıklardan kas doku örnekleri alındı. Örneklerde malondialdehit (MDA), katalaz (CAT), redükte glutatyon (GSH), vitamin C ve total protein miktarları ölçüldü.Bulgular: Alabalık kas dokusu MDA düzeylerindeki artışlar kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). GSH ve total protein düzeylerinde saptanan düşüşler ve CAT aktivitesi ile vitamin C miktarlarında gözlenen artışlar istatistiki açıdan bir anlam ifade etmedi.Sonuç: VHSV uygulanan alabalıkların kas dokusu MDA, antioksidan maddeler ve total protein düzeylerinde değişimler gözlendi. Bu değişimler kas dokusu hücrelerinde oksidatif hasardan kaynaklı, kısmi yıkımlanmanın şekillenmiş olabileceğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar; Gökkuşağı alabalığı; Malondialdehit; Viral hemorajik septisemi virüsü ABSTRACTTHE EFFECT OF VIRAL HEMORRHAGIC SEPTICEMIA VIRUS ON THE TISSUE MALONDIALDEHYDE AND ANTIOXIDANT LEVELS IN RAINBOW TROUTS (Oncorhynchus mykiss)Aim: In this study were planned to investigate the effects of viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV) on the levels of malondialdehyde and antioxidant in rainbow trout tissue.Material and Method: In this study, 20 rainbow trout which were about 40-100 g weighing and 15-30 cm long, was used. The fishes were randomly divided into two groups. The first group consisted of virus-injected rainbow trout, and the second group consisted of control rainbow trout. The application period was planned as 20 days. Muscle tissue samples were taken from rainbow trout at the end of the period. Malondialdehyde (MDA), catalase (CAT), reduced glutathione (GSH), vitamin C and total protein were measured in the samples.Results: Increases in rainbow trout muscle tissue MDA levels were statistically significant (p <0.05) compared to the control group. Decreases in GSH and total protein levels and increases in CAT activity and vitamin C levels did not make any statistical significance.Conclusion: The changes was observed in MDA, antioxidant substances and total protein levels in muscle tissue of VHSV infected rainbow trouts. These changes suggest that partial degradation may be caused by oxidative damage in muscle cells.Keywords: Antioxidants; Malondialdehyde; Rainbow trout; Viral hemorrhagic septicemia virus
Collections