Türkiye`nin farklı coğrafi bölgelerinden toplanan arı poleninin protein düzeyleri ve amino asit kompozisyonunun belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Arı poleninin kimyasal bileşimi toplandığı bitki türüne, coğrafi kaynağına, mevsime, toprak tipine ve depolama yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışma Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretilen arı poleninin amino asit profil tespiti ve protein düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Materyal ve Metot: Araştırma Doğu-Güneydoğu Anadolu (12), İç Anadolu (12), Karadeniz (23), Marmara (14), Ege (17) ve Akdeniz (12) bölgelerinden olmak üzere toplam 90 adet örnek ile yapıldı. Arı poleni amino asit düzeyleri için LC/MS-MS cihazı ve protein düzeyinin belirlenmesinde ise Bradford yöntemi tercih edildi.Bulgular: Analiz sonuçlarına göre arı poleninde mg/g bazında alanin (143,40±0,0), arginin (34,45±0.0), histidin (32,55±0.09), izolösin (20,94±1.24), lösin (23,75±1.27), lizin (31,15±0.43), metiyonin (39,10±1.32), fenilalanin (20,09±0.95), prolin (309,05±28.56) ve valin (15,79±0.88) amino asitleri tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre arı polenindeki protein düzeyi mg/g bazında Karadeniz bölgesinde (127,27±0.31), Marmara bölgesinde (117,56±0.31), Akdeniz bölgesinde (115,66±0.31), İç Anadolu bölgesinde (115,09±0.31), Ege bölgesinde (110,06±0.31), Doğu-Güney Doğu Anadolu bölgesinde (124,9±0.31) olarak tespit edildi. Protein analizinde bölgeler arası (%5) olasılıkla farklılıklar saptandı. Protein ve amino asit düzeyleri (P<0.01) olasılıkla farklılıklar belirlendi.Sonuç: Bu çalışma Türk arı poleninin amino asit niteliği ve protein düzeyi konusunda kaynak oluşturabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Amino asit; apiterapi; arı poleni; fonksiyonel gıda; protein Aim: The chemical composition of bee pollen varies depending on the plant species, geographical source, season, soil type and storage method. In this study, determination of the amino acid profile of bee pollen produced in different parts of Turkey and performed to determine the protein level.Material and Method: The research was carried out with a total of 90 specimens from East-Southeast Anatolia (12), Central Anatolia (12), Black Sea (23), Marmara (14), Aegean (17) and Mediterranean (12).LC / MS-MS for bee pollen amino acid levels and Bradford method for protein level were preferred.Results: According to the analysis results, alanine (143,40 ± 0,0) in bee pollen on mg / g basis, arginine (34,45 ± 0.0), histidine (32,55 ± 0.09), isoleucine (20,94 ± 1,24), leucine (23 , 75 ± 1.27), lysine (31.15 ± 0.43), methionine (39.10 ± 1.32), phenylalanine (20.09 ± 0.95), proline (309.05 ± 28.56) and valine (15.79 ± 0.88) amino acids were detected. According to the analysis results, protein level of bee pollen in mg / g basis in Black Sea region (127,27 ± 0.31), Marmara region (117,56 ± 0.31), Mediterranean region (115,66 ± 0.31), Central Anatolia (115,09 ± 0.31), Aegean region (110,06 ± 0.31) and East-South East Anatolia (124,9 ± 0.31). The differences between the regions (5%) were found in the protein analysis. Protein and amino acid levels (P <0.01) were determined.Conclusion: This study is thought to be the source of amino acid quality and protein level of Turkish bee pollen.Keywords: Amino acid; Apiterapy; Bee polen; Functional food; Protein
Collections