Ruminantlar için arpa yerine kurutulmuş dut posasının kullanılabilirliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Yapılan bu çalışmanın amacı, arpanın, kurutulmuş beyaz dut posası (KBDP) ve kurutulmuş kırmızı dut posası (KKDP) ile farklı düzeylerde ikamesinin in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGS) değerleri üzerine etkisinin belirlenmesidir.Materyal ve Metot: Araştırmada arpanın KBDP ve KKDP ile ikamesi amacıyla, arpa (%100), KBDP (%100), KKDP (%100), arpa+KBDP (%75+%25), arpa+KBDP (%50+%50), arpa+KBDP (%25+%75), arpa+KKDP (%75+%25), arpa+KKDP (%50+%50), arpa+KKDP (%25+%75) olacak şekilde karışımlar hazırlandı. Karışımları içeren filtre torbalar, tampon çözeltiler ve rumen sıvısı Ankom Daisyıı in vitro fermentasyon sistemi için tanımlanan şekilde hazırlandı ve inkübe edildi. Karışımların in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGSYEM), in vitro gerçek kuru madde sindirilebilirlik (IVGKMS), in vitro gerçek organik madde sindirilebilirlik (IVGOMSKM) ve in vitro gerçek NDF sindirilebilirlik (IVGNDFSKM) değerleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmada arpanın %25 düzeyinde KBDP ile ikamesinin IVGSYEM, IVGKMS ve IVGOMSKM değerleri arpanınkilere, arpanın %50 düzeyinde KBDP ile ikamesinin IVGSYEM, IVGKMS ve IVGOMSKM değerleri ise arpanın %25 düzeyinde KBDP ile ikame edilen değerlerine benzer bulundu. Bununla beraber, arpanın %25 düzeyinde KKDP ile ikamesine ilişkin IVGS değerleri arpanınkilerden daha düşük (P<0,05) saptandı. Arpanın KBDP ile ikamesi IVGNDFSKM'ni artırırken (R2=0,7754), arpanın KKDP ile ikamesi IVGNDFSKM'ni etkilememiştir. Sonuç: Çalışmanın IVGS değerlerine göre arpanın %50 düzeyinde KBDP ile ikame edilebileceği kanısına varılmıştır. Bununla beraber, yapılacak olan in vivo çalışmalarda arpanın KBDP ile %50'ye kadar ikamesinin sindirilebilirlik değerlerine etkisinin araştırılmasına gereksinim olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Arpa; İn vitro gerçek sindirilebilirlik; Kurutulmuş dut posası; Ruminant Aim: The aim of this study was to determine the effect of substitution of barley with the different amounts of dried white mulberry pomace (DWMP) and dried red mulberry pomace (DRMP) on in vitro true digestibility (IVTD) values.Material and Method: In the study, the mixtures were formed as barley (%100), DWMP (%100), DRMP (%100), barley+DWMP (%75+%25), barley+DWMP (%50+%50), barley+DWMP (%25+%75), barley+DRMP (%75+%25), barley+DRMP (%50+%50), barley+DRMP (%25+%75) to replace barley with DWMP and DRMP. The filter bags containing the mixtures, buffer solutions and rumen fluid were prepared and incubated described for Ankom Daisyıı in vitro fermentation system. In vitro true digestibility (IVTDFEED), in vitro true dry matter digestibility (IVTDMD), in vitro true organic matter digestibility (IVTOMD) and in vitro true NDF digestibility (IVTNDFD) values of the mixtures were calculated. Results: In the study, the IVTDFEED, IVTDMD, IVTOMD values of 25% of the barley substitution with DWMP were found to be similar to both those of barley and 50% of the barley substitution with DWMP. However, IVTD values of the mixture containing barley substituted by at the level of 25% DRMP were lower (P <0.05) than those of barley. While substitution of barley with DWMP increased IVTNDFD (R2=0.7754), substitution of barley with DRMP did not change IVTNDFD. Conclusion: According to the IVTD values of the study, it may be concluded that barley can be substituted with DWMP at the level of 50%. However, the effect of barley substituted with 50% of DWMP on digestibility values need be investigated in in vivo studies.Keywords: Barley; In vitro true digestibility; Dried mulberry pomace; Ruminat
Collections