Farklı hayvan sütlerinde alfa s1-kazein, beta laktoglobulin ile bazı biyokimyasal ve mineral değerlerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada Samsun'daki inek, manda, koyun ve keçilerden alınmış çiğ süt örneklerinde -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyleri, bazı biyokimyasal ve mineral değerlerin araştırıldı. Değerlerin karşılaştırlmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı.Materyal ve Metot: Materyali Samsun'da yetişen ve sağlıklı olan 10'ar tane keçi, inek, koyun ve mandadan sağım sonrası olarak alınan sütler oluşturdu. Serumda -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyleri ELISA test kitleri kullanılarak incelendi. Süt serumunda kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, total protein, albumin, total kolesterol ve trigliseritleri düzeyleri spektrofotometrik yöntemle otoanalizör cihazı kullanılarak ölçüldü.Bulgular: Koyun sütünün TP, ALB, GLO, TK düzeyinin anlamlı düzeyde yüksektir. TP düzeyi yüksekliği koyun sütünden sonra sırasıyla manda, keçi ve inek sütünde bulunmuştur. Keçi sütündeki trigliserit düzeyinin yüksek olduğu ve bunu manda sütü takip ettiği tespit edildi. Trigliserid düzeyi inek ve koyun süt örneklerinde birbirine yakın ve düşük düzeyde olduğunu belirlendi. Koyun sütünün diğer süt örneklerinden daha yüksek oranda Ca, Mg, Fe, Zn içerdiği bulundu. Koyun sütünün total mineral içeriğinin diğer süt örneklerinden daha zengin olduğunu saptandı. Keçi ve inek sütünün mineral içeriklerinin birbirine yakın olduğu bulundu. Ancak inek sütünde Zn mineralinin biraz daha yüksek olduğu saptandı. -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeylerinin keçi sütünde daha düşük olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışma sonucunda koyun sütünün birçok parametreyi yüksek düzeyde içermiştir. Bu nedenle koyun sütünün dikkatli kullanılması gereklidir. -S1-kazein ve -laktoglobulinin bebeklerde süt alerjisine neden olabilir. Keçi sütünde -S1-kazein ve -laktoglobulin düzeyinin daha düşük bulunmuştur. Bu nedenle bebek beslenmesi için keçi sütünün diğer sütlere göre daha uygun olabilir.Anahtar Kelimeler: Alfa s1-kazein, beta laktoglobulin, süt, mineral Aim: In this study, S1-casein and -lactoglobulin levels and some biochemical and mineral values of raw milk samples taken from cows, buffaloes, sheep and goats in Samsun were investigated. It was aimed to evaluate the values comparatively.Material and methods: The material consisted of 10 goats, cows, sheep and buffaloes that were taken after milking. Serum, S1-casein and -lactoglobulin levels were examined by using ELISA test kits. Calcium, magnesium, iron, zinc, total protein, albumin, total cholesterol and triglycerides levels in milk serum were measured spectrophotometrically using autoanalyser.Results: TP, ALB, GLO, TC levels of sheep milk were significantly higher. High TP levels were found in buffalo, goat and cow milk after sheep milk. Triglyceride levels in goat milk were found to be high and followed by buffalo milk. Triglyceride levels were close to each other in cow and sheep milk samples. It was found that sheep milk had higher Ca, Mg, Fe, Zn than other milk samples. Total mineral content of sheep milk was found to be richer than other milk samples. The mineral contents of goat and cow milk were found to be close to each other. However, Zn mineral was found to be slightly higher in cow's milk. S1-casein and -lactoglobulin levels were found to be lower in goat milk.Conclusion: As a result of this study, sheep milk contained many parameters at high level. Therefore, sheep milk should be used with caution. S1-casein and -lactoglobulin can cause milk allergy in infants. The levels of S1-casein and -lactoglobulin were lower in goat milk. Therefore, goat's milk may be more suitable for infant feeding than other milk.Keywords: Alpha s1-casein, beta lactoglobulins, milk, mineral
Collections