Amasya merkez ilçede yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin ampelografik özellikleri ile şeker-asit oranlarının tespiti üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
. ÖZET Bu araştırma, 1987 ve 1988 yıllarında Amasya Merkez ilçeye bağlı Uygur ve Çiğdemlik köylerindeki bağlarda yapılmıştır. De neme materyali olarak Uygur köyünde Çavuş, Sarı Devek, Kazova, Şam üzüm çeşitleri ile Çiğdemlik' te Abalıkoca (Yuvarlak ve Söbü) üzüm çeşidi ele alınmıştır. Araştırma yapılan üzüm çeşitlerinin sürgün ucu, sürgün, genç ve olgun yaprak, sülükler, salkım, tane, çekirdek, tomurcuk ve bir yıllık çubuğa ait morfolojik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca gözlerin sürmesi, çiçeklenme zamanı, ben düşme ve olgun laşma zamanı gibi fenolojik gözlemler bir vegetasyon boyunca iz lenmiştir. Yapılan müşahadeler sonucunda çeşitlerin tanınmasın da salkım, tane, çiçek ve çekirdek özelliklerinin büyük önem taşıdığı bulunmuştur. line yaprak görünüşleri, cep vaziyetleri ve dişleri de çeşitlerin tanınmasında önemlidir. Çiçek durumla rı üzerinde yapılan inceleme sonucunda, Çavuş ve Şam üzüm çe şitlerinin morfolojik erselik fizyolojik dişi çiçek yapısına sa hip oldukları bulunmuştur. Diğer üzüm çeşitleri ise, erselik çi çek yapısına sahiptir. Abalıkoca üzüm çeşidinin yuvarlak ve Sö bü taneli olan iki tipinin bulunduğu tespit edilmiştir. Üzüm çeşitlerinin hasatta elde edilen salkımlarının şıra sında genel asit, suda eriyebilir kuru madde ve kuru madde / a sit oranları da tespit edilmiştir. Yapılan kuru madde-asit ana lizlerine göre; Sarı Devek üzüm çeşidinin en fanla (.21,8) ve Çavuş üzüm çeşidinin en az (lb,t>) kuru madde ihtiva ettikleri, en az asi tin barı Devek üzümünde (0,40 g/100 cc) ve en fazla asitin ise AbaliKOca (Söbü; üzümünde (0,64 g/100 cc) olduğu tes pit edilmiştir. Genellikle çeşitler sofralık. ve sıralık olarak değerlendirilmektedir. Arapelograf ileri yapılan üzüm çeşitlerinin genel olarak iyi kalitede oldukları tespit edilmiştir. Bu çeşitlerden Çavuş üzü münün vakitli, sarı Devek, Kazova, Şam ve Abalıkoca (Yuvarlak ve söbü; üzümlerinin son turfanda çeşitler oldukları bulunmuştur. Ancak bu çeşitlerin sofralık ve şaraplık bakımından stand ard de ğerlerinin de bulunması gereklidir. SUMMARY A RESEARCH OW TOTAL SOLUBLE SOLIDS -ACIDIC ANALYSIS AND AMPELOGRAPHÎC DESCRIPTION OF GKAPES VARIETIES İW AMASYA PROVINCE. This study wa.8 carried oui at the vineyarus in Uygur ana Çiğ- demliK villages where are in Amasya at between 1987 and 1988. In Uygur village Çavuş, Sarı Deve*., Kazova, Şam grape varieties ana in Çiğderalik Abalıkoca (Round grapes and Ellipsoidal grapes) grape varieties were used as research material. The shoot apex, shoot, immature and mature leaves, tendrils, hanging bunch, grain, pip, bud and the morphological properties of the shoots which were taken from one-year shoot of various grape varieties were investigated, in addition to the buaaing, the f lowering-time, spotting ana tne maturing-time during the ve getation period were recorded. Accoruing to the retsults; it was confirmed that the hanging bunch, grain, flower and me properti es of the pip are important features to determine the gra^e vari eties. In addition the shape of the leaves, the position of the pockets and the varieties of teeth are important as well. The re sults of the inf luorescence studies were showed that gavuş and Şam grape varieties had flowers which were structıırally hermaph rodite flower. Abalıkoca grape variety had two kinds which had round and ellipsoid grain. General acidity, soluble dry matter and dry matter/acid per centages were determined in the grape cider of hanging bunches that was squezed at harvest. The results of the dry matter analy sis and acidity measurement; Sari Devek grape variety had the highest level of dry matter (21,8) and Çavuş grape variety was the poorest level of dry matter (16,6), Sari Devek grape variety had the least acidity (0,40 g/100 cc) and Abalıkoca (Ellipsoid grapes) grape variety had the high acidity (0,64 g/100 cc) of all. Dry matter/acid percentages was between 28/1 ( Abalikoca(Ellipsoid grapes;) and 55/1 (Sari Devek). Generally these varieties have be en utilazed to maKe grape cider and can be eaten. The grape varieties that were applicated ampelograpy nad bet ter quality. Çavuş grape variety was grown during normal vegetati ve season and sari Devek, Kazova, Şam and Abalıkoca (Round grapes and Ellipsoid grapes) grape varieties fruited lately, however it must have determined that the standard values of these varieties table grape and wine grape.
Collections