Üre ile muamelenin çeltik ve mısır samanlarının sisndirilebilirlilikleri ve yem değerleri üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-39- 6.ÖZET Bu araştırmada, sırasıyla %4, 6 ve B oranlarında üreyle muamele etmenin çeltik ve mısır samanlarının sindirim katsa¬ yıları, nişasta değerleri (ND) ve toplam sindirilebilir besin maddeleri (TSBM) üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır Bunlar 9-İ2 aylık yastaki Karakaya koçlarıyla klasik sindirim denemeleri yapılarak saptanmıştır. Denemeler her yem için 7 günlük alıştırma,8 günlük ön deneme ve 10 günlük esas deneme olmak üzere 25'er gün sürmüştür. Sırasıyla, muamelesiz %4, 6 ve 8 üre muameleli çeltik ve mısır samanlarının kuru madde esasına göre besin madde içerikleri organik maddeler için, 7.85.720, 85.330, 85.711, 85.924 ve 92.556, 92.319, 92.472, 92.362;; ham protein için, 7.4.383, 8.012, 13.854, 14.947 ve 4.515 8.394, 10.389, 11.559, ham yağ için, 7. 1.849, 1.578, 1.495, 1.481 ve 1.620, 1.809, 1.820, 1.881; ham selüloz için, %38.73İ, 37.007, 33.138, 31.777 ve 36.491, 35.480, 33.893, 33.740? N-siz öz maddeler için, 7. 40.757, 38.733, 37.224, 37.719 ve 49.929, 46.636, 46.370, 45.182; ham kül için 7. 14.280, 14.671, 14.289,14.076 ve 7.444, 7.681, 7.528 ve 7.393 olarak saptanmıştır. Muameleli çeltik ve mısır samanları yedirilen hayvanlar¬ da kuru madde tüketimi, muamelesiz samana göre artmış; -fakat, bu artış istatistik! alarak önemsiz bulunmuştur (p>.05). Muamelesiz, %4, ü ve 8 üre muameleli çeltik ve mısır samanlarının sindirim katsayıları kuru madde için sırasıyla, 7. 43.347,58.998,59.065,60.746 ve 61.721,64.474,65.901,66.624; organik maddeler için, 7. 51.936, 64.189, 65.119, 66.436 ve-40- 64.078, 68.158, 68.693, 69.312; ham protein için, %22;341, 26.200, 55.487, 56.323 ve 34.839, 51.788, 60.913, 61.775 ham yağ için, % 43.029, 60.365, 64.864,64.849 ve 54.486,` 66.770, 70.613, 73.348ş ham sellüloz için, `/.62.39S, 75.423, 76.109, 75.857 ve 65.883, 76.345, 76.174, 76.887; N-siz öz maddeler için, 7. 45.481, 62.430, 58.660, 62.496 ve 66.456, 64.930, 64.913 ve 65.416 olarak belirlenmiştir.üre ile muamele her iki samanın sindirim katsayılarını arttırmıştır. Ancak, mısır samanının kuru madde, organik madde ve N-s-iz 02 maddelerine ait sindirim katsayılarındaki artışlar istatistiksel olarak önemsiz (P>.05>; çeltik samanının kuru madde ve N-siz öz maddeler sindirim katsayılarındaki artışlar önemli<P<.05)j çeltik ve mısır samanlarının organik maddelerinin sindirim katsayısındaki artışlar ise çok önemli bulunmuştur<P<.01). Muamelesiz, %4,6 ve B üre muameleli çeltik samanlarının ND ve TSBM değerleri, sırasıyla ; 22.680, 35.053, 37.024, 38.879 ve 45.473, 56.967, 57.043, 58.134 olarak saptanmış¬ tır. Mısır samanlarında bu değerler, aynı sırayla, 39.233, 43.183, 44.664, 45.249 ve 60.783, 64.433, 65.138, 65.716 olarak bulunmuştur, üre ile muamele her iki materyalin de ND ve TSBM değerlerini arttırmıştır. Ancak, artışlar çeltik samanında istatistiksel olarak çok önemliyken (P<.01),, mısır samanında önemsiz bulunmuştur (P>.05). Bu sonuçlara göre,farklı düzeylerde üre muamelesi,çeltik ve mısır samanlarının yem değerlerinde, bünyelerindeki çeşit--41-li besin maddelerinin sindirim katsayılarında artışlar meydana getirmiştir, özellikle çeltik samanının yem değerinde meydana gelen artışlar istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur <P<.01>. -42- 6. SUMMARY The present study aimed to investigate the effects of 4.6 and 8% urea treatments on digestibility coefficients of nutrients,strach value<SV> and total digestible nutrient(TDN),af paddy and corn straws.They were determined with a classi- cal digestion trail on 9 to 12 months old Turkısh native Ka- rakaya rams.Each trial consisted of a 7 day-transition peri¬ od, a S day-preliminary period and a 10 day-main period as a total o-f 25 days. Nutrient contents in dry matter of untreated and) 4,6 j 8% urea treated paddy and corn straws were 85.720, 85.330,, 85.711, S5.924 and 92.556, 92.319, 92.472, 92.362 7. f ör organic matter ; 4.383, 8.012, 13.854, 14.947 and 4.515, 8.394, 10.389, 11.559 % för crude protein ; 1.849,1.578, 1.495, 1.481 and 1.620, 1.809, 1.820, 1.881 7. f ör et her extract ş 38.731, 37.007,33. 138., 31. 777 and 36. 491, 35.480 33.893, 33.740 för crude fiber; 40.757, 38.733, 37.224 37.719 and 49.929, 46.636, 46.370, 45.182 7. f ör N- free material? 14.280., 14.671, 14.289', 14.076 and 7.444, 7.681, 7.528 and 7.393 % för ash,respectively. Dry matter consumptions of rams receiving 4,6 and 8% urea treated paddy and corn straws increased compared to those receiving the untreated straws.However the rate of in- crease wasn't statisticaly significant<P>.05). Digestibility coefficients of untreated 4,6 and B`/, urea treated paddy and corn straws were determined as 43.347, 58.998, 69.065,60.746 and 61.721,64.474, 65.901, 66.624 7.-43- for dry matter; 51.936, 64.189, 65.119, 66.436 and 64.078, 68.158, 68.693 7. for organic matter;22.341, 26.200,55.487, 56.332 and 34.839, 51.788, 60.913, 61.775 7. for crude protein 5 43.029, 60.365, 64.864, 64.849 and 54.486, 66.770, 70.613, 73.348 `/. for ether extraet; 62.395, 75.423 76.1O9, 75.857 and 65.883, 76.345, 76.174, 76.887 % curde fiber; 45.481, 62.430, 58.660, 62.496 and 66.456, 64.930, 64.913, 65.416 7. for N-free material, respecti- vely. Different levels of urea treatment increased dig- esbility coefficients of both straws.The increase in digesti- bility of dry matter, organic matter and N-free material of corn straw wasn't stat istically significant<P>.05) while the increase of digestibility of dry matter and N-free material in paddy straw were found to be significant (P<.05). However, the increase in digestibi l ity of crude protein, ether es<t- ract and crude fiber in both straws and digestibility of organic matters in paddy straw appeared to be highly signifi- ciant <P<.01). Starch value and TDN of untreated,4,6 and 85i urea trea- ted paddy straws were calculated as 22.680, 35.053,37.024, 38.879 and 45.473, 56.967, 57.043, 58.134. These values in corn straw were 39.233, 43.183, 44.664, 45.249 and 60. 783, 64.433,65.138, 65.716,respectively. The starch value and TDN of paddy straw increased significantly wıth urea (P<,01) while the increase in terms of the same criteria was insignificant in corn straw<P>.05). Depending on the results, it could be stated that urea-44-treatment increased feed value and digestibility coefficî- ents of nutrients in paddy and corn straws.Particularly the increase in -feed value of paddy straw were highly significant <P<.01).
Collections