Tavuk gübresinin toprağın biyolojik aktivitesi ve bazı verimlilik özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
73 ÖZET Bu çalışmada, tavuk gübresinin, toprak verimliliğinin bir ölçüsü olarak kabul edilen kriterlerden coo üretimi ve DHG-enzim aktivitesi ile bazı toprak özelliklerine (pH, total tuz, organik madde, organik karbon, C/N oranı, mineral azot, NH-N ve NO^-N, Fe, cu, Mn, zn) olan etkileri araştırılmıştır. Alınan toprak örneğine, 2ton/da hesabıyla, 3 farklı dozda gübre uygulanarak 84 gün inkübasyona bırakılmıştır. Toprakta, C0o üretimi organik madde, organik karbon, ö/N oranı, mineral azot, inkübasyonun ilk 7 gününde ve daha sonra haftada birkez, pH, total tuz, mikroelement gibi analizler ise inkübasyon süresince haftalık olarak belirlenmiştir. Tavuk gübresinin verime etkisini belirlemek için, inkübasyon öncesi ve sonrası yulaf bitkisi yetiştirilmiştir. Belirli bir yetiştirme döneminden sonra hasat edilen bitkilerde kuru ağırlıkları belirlendikten sonra, farklı gübre dozlarının bitki beslenmes indeki etkilerini ortaya koymak için bitki örneklerinin N, P, K, öa, Mg, Fe, Mn, öu ve Zn içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda su sonuçlar bulunmuştur: -Artan gübre dozlarına ve inkübasyona bağlı olarak, toprağın tuz kapsamı artmıştır. -Toprağın pH'sı artan gübre dozlarına ve inkübasyona bağlı olarak azalmıştır. -Toprağın organik karbon (C) ve organik madde kapsamları artan gübre dozlarıyla artmış, inkübasyon süresince ise azalmıştır. -Toprağın, ö0o üretimi, artan gübre dozlarıyla artmış, inkübasyonun f. gününe kadar yüksek olan QQn üretimi, 7. günden itibaren azalmıştır.74 -DHG-enzim aktivitesi inkübasyonun başlangıcında artmış, daha sonra azalmıştır. Artan gübre dozlarına bağlı olarak da DHG-ehzim aktivitesi artmıştır. -inkübasyonun başlangıcında azot immobilizasyonu olmuş, inkübasyonun ilerlemesiyle mineral izasyon artmıştır. Artan dozlara bağlı olarak mineral azot artmıştır. Nt^-N ve NO-N, inkübasyonun başlangıcında artmış, daha sonra dalgalanmalar göstererek azalmış, NOj-N, ise artmıştır. Artan gübre dozları her iki azot miktarını artırmıştır. -NOjN ve C0o üretimi arasındaki değişime bakıldığında, inkübasyon ooyunca NQ.-N artmış, buna karşılık 3 con üretimi inkübasyonun sonuna doğru azalmıştır. -Toprağın C/N oranı, artan gübre dozlarına ve inkübasyon süresine bağlı olarak azalmıştır. -Artan gübre dozlarına bağlı olarak, toprağın Cu kapsamları azalmış, Fe ve zn kapsamları artmış, Mn kapsamında değişiklik olmamıştır. -inkübasyon öncesinde yetiştirilen yulaf bitkisinin kuru ağırlığındaki değişiklik önemsiz bulunmuş, buna karşılık inkübasyon sonrası yetiştirilen bitkilerdeki kuru ağırlıklarda önemli artmalar olmuştur. Ancak yüksek dozda verimde azalma olmuştur. -Gübrelemenin yulaf bitkinin Mg, Fe ve zn içeriklerine etkisi önemsiz bulunmuş, artan dozlara paralel olarak, bitkilerin N, P, K, Ca içerikleri artmış, Mn içerikleri ise azalmıştır. 75 SUMMARY In this study, the effects of using chicken-manure on soil 00 production and DHG-enzym activity, which are know as essential indicator of soil productivity, an some soil fertility characteristics (pH, total salt, organic matter, organic carbon, 0/N ratio, mineral nitrogen, NH. -N, NO -N, Fe, cu, Mn, zn) were studied. Soil samples were treated with three different level of chicken-manure, which were estimated as 2 ton/da, and incubated for 34 days. Soil C02 production, organic matter, organic carbon, C/N ratio, mineral nitrogen contents of soil were determined per day after incubation until 7 days, and then continued as once a week. Analysis of soil PH, total salt and trace elements were also done once a week during incubation time. In order to find out the effects of chiken-manure on formation of a fertility soil, oat plants were planted into soil either before incubation or after incubation following manure application. Plants harvested after certain growth=stage were annalysed to determine dry-weight and then, N, P, K, oa, Mg, Fe, Mn, Cu, zn contents of plants were analysed to present the effects of different levels of manure on plant nutrition. The result of this study are as follows; -Salt contents of soil increased depending on a rise in the levels of manure and incubation time, whereas pH of soil decreased. -Organic carbon and organic matter contents of soils increased when the levels of manure applied were raised, however/ decreased during incubation time. -Soil 002 production increased with higher manure levels and longer incubation time until 7 days but then, started to drop. -DHG-enzyme activity increased at the begining of incubation but, afterwards decreased. Enzyme activity also increased depending on levels of manure which raised.76 -At the begining of incubation, nitrogen was immobilised, then mineralisation occured. The amount of mineral nitrogen level increased as a result of an increase in the manure level. NH^ -N later dropped by fluctuating. and N03 -N also increased but The amount of NO- -N increased. NO-j -N increased when the levels of manure applied into soil were raised. Both NH^ -N and -When N03 -N and C0Z production, were during incubation time, the amount of N03 -N whereas the level of C02 product ion decreased. considered increased, -C/N ratio of soils reduced due to an increase in the level of manure used and incubation time. -Cu contents of soils decreased when manure application were increased, Fe and Zn contents increased, Mn content became steady. -Changes in the dry-weight of oat plants grown before incubation time were not noticeable, on the other hand, those grown after incubation showed a noticeable difference, however, there was a significant decrease in tne yield obtained from those plants. -using chicken-manure had no important effect on Mg, Fe and zn contents of oat plants. As a result of raised manure level, N, P, K, oa contents of plants increased, Mn contents decreased.
Collections