Bafra ilçesi Koşu Köyü merasında uygulanan farklı ıslah yöntemlerinin meranın ot verimi, yem kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Samsun İli Bafra İlçesi Koşu Köyü Merasında ?Gübreleme?, ?Havalandırma + Gübreleme?, ?Üstten Tohumlama + Gübreleme?, ?Dinlendirme + Gübreleme?, ?Selektif Herbisit + Üstten Tohumlama + Gübreleme?, ?Total Herbisit + Üstten Tohumlama + Gübreleme?, ?Total Herbisit ½ + Üstten Tohumlama + Gübreleme? ve ?İlkbahar Erken Biçim + Gübreleme? gibi farklı ıslah işlemleri kombinasyonlarının meradan elde edilen ot verimi, yem kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine etkilerini belirlemeyi amaçlayan bu çalışma, 2006-2009 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur.Üç yılın ortalaması olarak uygulanan ıslah yöntemlerine göre mera parsellerinden elde edilen ortalama kuru ot ve ham protein verimleri sırasıyla dekara 103.60-375.44 ve 20.52-81.25 kg, otlatma kapasiteleri ise 145.8 ile 528.4 BBHB arasında değişim göstermiştir.Deneme süresince hüküm süren iklim değerleri ve uygulanan ıslah işlemleri vejetasyonu oluşturan bitki türlerinin oransal miktarı üzerine çok önemli derecede etkilerde bulunmuştur. Üç yılın ortalaması olarak buğdaygiller, baklagiller ve diğer familyalara ait bitkilerin vejetasyona katılma oranları % 22.8-67.6, 7.67-21.17 ve 10.5-26.0 olarak belirlenmiştir. Eryngium bithynicum Boiss. ve Centaurea carduiformis DC. gibi meralarda otlanmayı yüksek oranda engelleyen dikenli bitkilerin mücadelesinde en iyi sonucu ?Selektif Herbisit + Üstten Tohumlama + Gübreleme? ve ?İlkbahar Erken Biçim + Gübreleme? işlemleri vermiştir.Farklı ıslah yöntemlerinin uygulandığı deneme parsellerinin 3 yıllık ortalama ham protein, ADF, NDF, RFV, P, K, Ca, Mg ve K/Ca+Mg oranlarının sırasıyla % 16.33-18.64, 29.82-31.99, 46.39-55.21, 113.3-138.4, 0.40-0.43, 2.32-2.60, 0.90-1.33, 0.26-0.36 ve 1.61-2.13 arasında değiştiği belirlenmiştir.Denemeden elde edilen verilere göre ?Dinlendirme + Gübreleme? en iyi ıslah metodu olarak öne çıkmaktadır ve bu işlemi ?Havalandırma + Gübreleme? işlemi izlemektedir. Different improvement methods such as ?Fertilization, ?Aeration + Fertilization?, ?Overseeding + Fertilization?, ?Resting + Fertilization?, ?Selective Herbicide + Overseeding + Fertilization?, ?Total Herbicide + Overseeding + Fertilization?, ?Total Herbicide ½ + Overseeding + Fertilization? and ?Early Spring Cutting + Fertilization? were applied on rangeland in Koşuköyü village in Bafra. In this research, it was aimed to determine the effect of these different applications on hay yield, hay quality and botanical composition of rangeland. The research was carried out between 2006-2009. The randomized block experimental design was used with four replications.As average of three years the mean hay yield and crude protein yield of plots were 103.60-375.44 and 20.52-81.25 kg/da, respectively. Grazing capacity was between 145.8 and 528.4 BBHB for all these improvement methods.The weather conditions and applied improvement methods affected significantly the ratios of plant species found in the vegetation. As mean of three years, the ratios of gramineous, leguminous and other species were determined as 22.8-67.6, 7.67-21.17 and 10.5-26.0 %, respectively. The species Eryngium bithynicum Boiss. and Centaurea carduiformis DC. which make the grazing difficult in rangelands could be controlled to a major extent by using the applications ?Selective Herbicide + Overseeding + Fertilization? and ?Early Spring Cutting + Fertilization?.The CP, ADF, NDF, RFV, P, K, Ca, Mg and K/Ca+Mg ratios of experimental plots where the improvement methods were applied were determined as 16.33-18.64, 29.82-31.99, 46.39-55.21, 113.3-138.4, 0.40-0.43, 2.32-2.60, 0.90-1.33, 0.26-0.36% and 1.61-2.13, respectively based on three year results.The results of the study showed that the ?Resting + Fertilization? was the best improvement method and it was followed by ?Aeration + Fertilization? in these such rangelands.
Collections