Uresiphita gilvata (lepidoptera: crambidae)`nın büyüme ve gelişmesine farklı karbonhidratlar ve bazı fenolik maddelerin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma farklı karbonhidratları ve tanenlerin U. gilvata larvalarının gelişimi, pupa ağırlığı, pupa lipit ve protein miktarları ile larva gelişim süresi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla 2014 yılında yapılmıştır. Bu amaç için 13 farklı yapay besin hazırlanılmıştır. Yapay besinlerin herbiri aynı konsantrasyonda (% 3) sakkaroz, glikoz, galaktoz, maltoz, früktoz, arabinoz, mannoz veya nişasta ihtiva etmektedir. Tanik asidin farklı karbonhidrat içeren besinlerdeki etkisini inceleyebilmek için aynı konsantrasyonda sakkaroz, nişasta, glikoz, maltoz ihtiva eden besinlere % 5 tanik asit eklenmiştir. Karbonhidrat ihtiva etmeyen bir besin de hazırlanmıştır. En fazla besin tüketiminin arabinoz içeren besinle (590,03 mg) en az tüketim miktarının ise mannoz içeren besinle (44,88 mg) olduğu belirlenmiştir. En yüksek pupa kuru ağırlığı mannoz içeren besinlerle beslenen larvalarda (71,53 mg); en düşük pupa kuru ağırlığı galaktoz içeren besinle beslenen larvaların pupalarında (29,44 mg) tespit edilmiştir. En yüksek pupa lipit miktarı, glikoz içeren besinle (12,30 mg); en düşük lipit miktarı ise galaktoz (2,41 mg) içeren besinle beslenen larvaların pupalarında tespit edilmiştir. En yüksek pupa protein miktarları nişasta içeren (9,53 mg) besinle beslenen larvaların pupalarında, en düşük değerin ise karbonhidrat içermeyen besinle (4,26 mg) beslenen larvaların pupalarında gözlenmiştir. U. gilvata larvalarının gelişim süreleri incelendiğinde en uzun larva dönemi % 3 sakkaroz ve % 5 tanik asit ihtiva eden besinlerle beslenen larvalarda tespit edilmiştir. En kısa larva dönemi ise mannoz ihtiva eden besinlerle beslenen larvalarda belirlenmiştir. This study was conducted to investigate the effects of different carbohydrates and tannins on the development of U. gilvata larvae, pupa weight, pupa lipit and protein content, and larval developmental period in 2014. For these goals, 13 different artificial foods were prepared. Artificial diets contained the same concentration (3 %) of saccharose, glucose, galactose, maltose, fructose, arabinose, mannose or starch. To investigate the effect of tannic acid on diets containing different carbohydrates, 5% tannic acid was added to diets containing saccharose, starch, glucose, maltose at the same concentration. A diet containing no carbohydrates was also prepared. It was determined that the highest food consumption was on arabinose containing diet (590,03 mg) and the least consumption was on mannose containing diet (44,88 mg). It was determined that the highest dry pupae weight was obtained with the larvae fed on mannose-containing foods (71,53 mg) and the lowest pupa dry weight were obtained with the larvae fed on galactose-containing (29,44 mg) diet. The highest amount of pupae lipit was obtained with the larvae fed on glucose (12,30 mg) diet and the lowest amount of pupae lipit was obtained with the larvae fed on containing galactose (2,41 mg) diet. When the pupa protein contents were examined, the highest value was observed for the pupae of the larvae fed on containing starch diet (9,53 mg), and the lowest value was observed for the pupae of the larvae fed on the carbohydrate-free diet (4,26 mg). The longest larval developmental stage of U. gilvata larvae was detected with the larvae fed on the diet containing 3 % sucrose and 5 % tannic acid. The shortest larval developmental period was determined with larvae fed on mannose-containing diet.
Collections