Factors influencing shareholder farming system in tea production and its effects on sustainability in rize province
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gittikçe artan gıda talebi, girdilerin yaygın kullanımı, iklim ve piyasa ile ilgili belirsizlikler, tarımın sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Çay tarımında sürdürülebilirliği etkilemesi olası diğer bir faktör de işletmenin mal sahibi veya yarıcı tarafından işletilmesidir. Bu nedenle, bu çalışma, çay işletmeciliğinde mal sahibi ve yarıcılar tarafından yönetilen işletmelerin sürdürülebilirliğini ele almaktadır. Araştırma verileri Rize İlinden tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen toplam 138 çay çiftçisi ile yapılan anketlerle 2017'de toplanmıştır. Çalışma t-testi, ki-kare testi, faktör analizi, kümeleme analizi, verimlilik analizi, lojistik regresyon ve Tobit modeli gibi birçok istatistiksel analizin ve ekonometrik modellerin yürütülmesi ile tamamlanmıştır. Ayrıca, çay işletmelerinin sürdürülebilirliğini ölçmek için; ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere üç sürdürülebilirlik boyutunda çeşitli göstergeler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, sahibi tarafından işletilen işletmelerin teras uygulamaları, toprak testi ve gübre uygulama yöntemi vb. gibi çiftlik yönetim uygulamalarında yarıcı işletmelere göre daha iyi olduklarını ortaya koymaktadır. Yarıcılığın sosyal maliyeti 879,32 TL/hektardır. Yarıcı çay çiftliklerinin sürdürülebilirlik seviyesinin mal sahibi tarafından işletilen çiftliklere göre daha düşüktür. Bölgede çay işletmeciliğinin sürdürülebilirliği ekonomik sürdürülebilirliği 0,23, çevresel sürdürülebilirliği 0,43 ve sosyal 0,52 sürdürülebilirliği olarak bulunmuştur. Sürdürülebilirliği artırmak için çiftçiler, gübrelerin kullanımını kontrol etmeli ve aile emeği mevcut olduğunda gereksiz yabancı iş gücü kullanımına izin vermemelidir. Aynı zamanda, çay bahçelerinin verim seviyesini sürdürmek için zamanında yeniden dikim yapmalıdır. Ayrıca hükümet, çay çiftçilerinin ilgisini çekmek için çalışma alanındaki çiftçilerin küçük çaplı hayvancılıkla gelir kaynaklarını artırmaya çalışmalıdır. Yayım elemanları ve çay firmalarının personeli, çiftçilerin iyi yönetim uygulamalarını benimsemesi ve hem çay kalitesi hem de insan sağlığına olumsuz etkileri olan kimyasal gübrelerin kullanımının azaltılması için çiftçileri (özellikle yaricilari) özendirmelidir. With the growing demand for food, the extensive use of the inputs, and the uncertainty associated with the agriculture regarding climate, and market threats its sustainability. One of the key factors influencing sustainability in tea farming is whether the farms are operated by owners or shareholders. Therefore, this study focused on shareholder and owner-operated tea farming systems as well as their effect on farm sustainability. The data was collected in July 2017 from a total of 138 tea farmers selected by stratified sampling method in Rize province. The study was completed with the execution of much statistical analysis and econometric models such as t-test, chi-square, factor analysis, cluster analysis, efficiency analysis, logistic regression, and Tobit model. Moreover, a set of indicators for measuring tea farms sustainability was also developed under three sustainability dimensions as economic, social, and environment. The results of this study describe that owners were good in farm management practices, like terrace practice, soil testing, and fertilizer application method etc. Furthermore, for shareholders social cost equaled to 879.32 TL/hectare. Similarly, they had also low tea farms sustainability levels than owners. The low tea sustainability in the region was highly depend on low economic sustainability (0.23) followed by environmental (0.52) and social (0.43) sustainability. To increase the sustainability farmers should control their use of fertilizers, and unnecessarily hired labor whenever the family labor is available at the time of need. They should also replant their orchards on time to sustain good yield level. Moreover, the government should start to focus on providing the side source of income like dairy farming in the study area to attract the tea farmers. The extension agents and tea firms' staff should encourage the farmers (especially shareholders) in adopting good management practices, and applying low chemical fertilizers which have adverse effects on tea quality as well as human health.
Collections