Depolama süresinin börülce (Vigna unguiculata (l.) walp)` de tohum canlılığı ve fide özellikleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, depolama süresinin (4 °C'de 8, 20, 32, 56, 68, 80, 92, 104 ve 116 ay) Akkız-86 ve Karagöz-86 börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp) çeşitlerinde tohum canlılığı ve fide özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Şansa Bağlı Parseller Deneme desenine göre faktöriyel olarak laboratuvar ve sera koşullarında olmak üzere iki deneme şeklinde yürütülmüştür. Laboratuvar denemesinde tohumların canlılık özelliklerini belirlemek amacıyla elektriksel iletkenlik, çimlenme hızı, çimlenme gücü, %50 çimlenmeye kadar geçen süre, ortalama çimlenme süresi ve çimlenme indeksi özellikleri belirlenmiştir. Sera koşulları altında yürütülen fide gelişimi denemesinde ise fidelerin sürme hızı, sürme gücü, ortalama sürme süresi, sürme indeksi, çıkış enerjisi, yaş ve kuru ağırlık, oransal ağırlık (kök, gövde ve yaprak), fide uzunluğu, gövde çapı, gerçek büyüme miktarı, nispi büyüme oransal miktarı, vigor indeksi-I, vigor indeksi-II, oransal yaprak alanı, özgül yaprak alanı ve yaprak kalınlığı özellikleri incelenmiştir. Depolama süresinin incelenen özelliklerin tamamı üzerine istatistiksel olarak çok önemli düzeyde (P<0.01) etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Akkız-86 ve Karagöz-86 börülce tohumlarının 4 °C'de 32 aya kadar depolamanın tohum canlılığı ve fide gelişim özellikleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Tohum canlılığı ve fide büyüme özellikleri depolama süresinin uzamasına bağlı olarak azalma göstermiştir. 80 aydan uzun tohum depolama süreleri tohum canlılığının tamamen kaybolmasına neden olmuştur.Temmuz 2019, 129 sayfaAnahtar Kelimeler: Börülce, Vigna unguiculata, tohum canlılığı, fide, çimlenme, depolama This study, storage time (4 °C at 8, 20, 32, 56, 68, 80, 92, 104 and 116 months) Akkız-86 and Karagöz-86 cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) varieties of seeds the aim of the study was to determine the effects on viability and seedling properties. The study was carried out as two separate experiments under laboratory and greenhouse conditions according to the completely randomized factorial design. In order to determine the viability of the seeds, electrical conductivity, seed germination, time to 50% germination, mean germination time and germination index were determined in the laboratory experiment. Seedling development carried out under the conditions of greenhouse, emergence seedling, mean emergence time, emergence index, emergence energy, mean seedling fresh weight, mean seedling dry weight, real distribution of weight (root, stem, leaf), seedling length, stem diameter, crop growth rate amount, relative growth rate, vigor index-I, vigor index-II, leaf area ratio, specific leaf area and leaf thickness were investigated. It was found that seed storage time had a statistically significant effect on all investigated properties (P<0.01). It was determined that storing Akkız-86 and Karagöz-86 cowpea seeds up to 32 months at 4 °C did not have a negative effect on seed viability and seedling growth characteristics. Seed viability and seedling growth characteristics showed decreases by extending of storage period. Long seed storing periods more than 80 months caused loosing of seed viability completely.July 2019, 129 pagesKey Words: Cowpea, Vigna unguiculata, seed viability, seedling, germination, storage
Collections