Çalışan kadınlarda kahvaltı yapma alışkanlığı ve kahvaltıda tüketilen besinler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, çalışan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığını, kahvaltıyapmalarını etkileyen etmenleri ve kahvaltıda tükettikleri besinleri belirlemek amacıylaKocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırma Ocak-Haziran 2014tarihinde Kocaeli İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde çalışan 275 kadın çalışan üzerindegerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS ve BEBIS programlarıyla analiz edilmiştir.Araştırmaya katılan çalışan kadınların %85,1'inin öğün atladığı bulunmuştur.Kadınların %41,5'i kahvaltı, %32,7'si öğle ve %10,9'u akşam öğününü atlamaktadır.Bu sonuçlara göre sabah kahvaltısının günün en çok atlanan öğünü olduğu saptanmıştır.Araştırmaya katılan 275 kadının %49,5'i her gün düzenli sabah kahvaltısı yapmakta,%50,5 'i ise çeşitli nedenlerden dolayı sabah kahvaltısı yapmamaktadır. Kadınların%41,0'ı zamanları olmadığı ve işe geç kalmamak için kahvaltı yapmamaktadır. BedenKitle İndeksi normal olan kadınların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığı daha fazladır(p≤0,05). Kahvaltı yapan kadınların %22,9'u uyandıktan sonraki ilk 1 saatte kahvaltıyapmaktadırlar. Kadınların %55,7'si kahvaltıyı iş yerinde yapmaktadırlar. Düzenlikahvaltı yaptığını belirten kadınlar kahvaltıda, beyaz ekmek (%39,6), yumurta (%13,5),beyaz peynir (%48,4), siyah zeytin (%30,5), poğaça (%6,9), simit (%4,4) gibi besinleri;içecek olarak ise çayı (%76,7) tercih etmektedirler. Araştırmaya katılan kadınlarınbüyük çoğunluğu kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu (%94,2) ve kahvaltıyapılmadığında iş performanslarının düştüğünü (%84,7) belirtmişlerdir.Araştırma sonucunda; çalışan kadınlarda sabah kahvaltısının günün en çokatlanan öğünü olduğu ve kahvaltı yapmayan kadın sayısının yapanların sayısına göredaha fazla olduğu bulunmuştur. Kurum yöneticileri tarafından çalışanlarına yönelikkahvaltının önemi, sağlık ve iş performansı üzerinde oluşturduğu olumlu etkilerinanlatıldığı hizmet içi eğitimler planlanması kahvaltı alışkanlığı geliştirmek için yararlıolabilir.Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Kadın, BKI (Beden Kitle İndeksi) This research was conducted to determine breakfast habits, affecting factors andfoods consumed at breakfast by women working in Kocaeli İzmit Seka GovermentHospital. The research was carried out January-June 2014 on 275 women working inKocaeli İzmit Seka Hospital. Data were analyzed with the SPSS and BEBIS programs. It was found that 85.1% of working women participating in the research skipmeals. The percentages of skipping breakfast, lunch and dinner are 41.5, 32.7 and 10.9respectively. According to these results breakfast was the most often skıpped meal ofthe day. 49.5% of 275 women participating in the research have regular breakfast everyday. Reasons mentioned for not having breakfast are, havıng no time and not to be latefor work. The women whose body mass index is normal consumed breakfast more often(p≤0.05). 22.9% of the women have breakfast in the first 1 hour after they wake up.55.7% of the women have breakfast at work. According to the research the workingwomen prefer white bread(39.6%), eggs(13.5%), white cheese(48.4%), blackolives(30.5%), pastry(6.9%) and bagels (4.4%) as food; tea (76.7%) as drink atbreakfast. Most of the women who joined the research specified that breakfast is themost important meal of a day (99.2%) and if they don't have breakfast, their workperformance decreases (84.7%). At the end of the research, it was found that breakfast is the most often skippedmeal of the day for the working women. And the number of women having no breakfastis more than the number of the women having breakfast. Planning in-service training onthe importance of breakfast for the workers by the corporate managers may be useful tohelp develop the breakfast habit of workers.Keywords: Breakfast, Woman, BMI(Body Mass Index)
Collections