Kadınların duygu durumu, menstrual döngü ve menopoz dönemlerinde yeme eğilimlerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 18- 65 yaş arası kadınlarda bazı duygu durumundaki değişimlere göre bireylerin tükettikleri besinleri belirlememizi ve bu durumun obezite ile olan ilişkisini değerlendirmemizi sağlaması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada kadınların üzgün, öfkeli, endişeli, stresli, mutlu, heyecanlı, aşk, başarısız, yorgun ve yalnız hissettiği duygu durumları ve menstrual döngü, menopoz gibi dönemlerinde tercih ettikleri besinler ve bu besinlerin kilo artışındaki etkileri değerlendirilmiştir.250 yetişkin kadının bazı genel ve sağlık durumu ile ilgili bilgileri alınmıştır. BKI bireylerin ağırlık ve boy uzunlukları ölçülerek Ağırlık(kg)/boy (m²) formülünden hesaplanmıştır.BKI değerlendirilmesi;Normal 18.5-24.9 kg/m², Fazla kilolu 25-29.9 kg/m², Obezite 30 kg/m² olarak sınıflandırılmıştır. Bel ve kalça çevresi ölçülerek Bel/ Kalça oranı saptanmış ve yağ yüzdeleri hesaplanmıştır.Negatif duygu durumlarında (üzgün, öfkeli, kaygılı, stresli, başarısızlık,) büyük çoğunluğunun (sırasıyla %38.8, %44, %39.2, %32, %34.3, %33.6) '' hiç yiyemem'' dediği, pozitif duygu durumlarında, (mutluluk, aşk, heyecan) büyük kısmının(%46.8, %40.4 %29,2) ''yemem değişmez''dediğive kadınlara özgü dönemlerde menstrual döngü (%36.8), ve menopozda (%40.8) ise yine büyük kısmının''yemem değişmez'' dediği görülmüştür. Obezite görülen olguların negatif duygu durumlarında ''hiç yemem'' deme oranları, diğer bireylerden anlamlı şekilde yüksektir (p<0.05). Duygu değişikliklerindeki besin tercihlerine bakıldığında; negatif duygu, kapsamlı ana öğün yemeği ve cips çekirdek gibi çıtırtılı atıştırmalıklar, pozitif duygu durumlarında kapsamlı ana öğün ve çikolata, menstrual dönemde çikolata ve şerbetli tatlılar, menopoz döneminde kapsamlı ana öğün ve tuzlu karbonhidrattan zengin besinlerin tercih edildiği bulunmuştur. Tüm duygu durumlarında ve kadınlara özel dönemlerde en çok tercih edilen içecekler çay ve kahvedir. Sonuç olarak negatif duygu durumlarındaki değişim kişilerde iştah azalmasına yol açmıştır. Our research aims to find out relation of what kinds and type of food women consume in some emotions according to alterations for some emotional states. We also evaluated wheather mentrual cycle, menopause and the emotional states , sad, angry, anxious, happy, love, failure, tired and lonely, of women interfere with increased weight gain and types of food they consume or not.We included 250 grown women for our research ,took some general and health data from them. The calculation of BKI is done by dividing measured weight with m2 of height. 3 different BKI group made depending on scores such as ; 18.5-24.9 kg/m² (normal weight), 25-29,9 kg/m² (overweight), 30-above (obese). We also measured fat percentages by data of measured hip and waist circumference.At negative emotional states, which are being sad, angery, anxious, stressed and failure, most of the subjects (38.8%, 44%, 39.2%, 32%, 34.3%, 33.6% in order) indicated ` dont eat at all` While at positive emotional states ,which are happiness, love, excitement most of subjects (46.8%, 40.4%, 29.2% in order) chose `eating don't alter`. Likewise eating pattern at particular women periods , menstrual cycle (36.8%) and menopause(40.8%), among most of subjects were `eating do not alter`. they represented as their eating behaviour dont change. Subjects with obesity and negative emotional state showed that there is significant increase at percentages of `eat nothing` compared to other subjects (p<0.05).When we looked into the food choices ; subject preferred at negative emotional states comprehensive dish meal and potato chips and sunflover seeds as snacks,at positive emotional state comprehensive dish meal and chocolate, at mentrual cycle period chocolate and sherbet, at menopause period comprehensive dish meal and salty carbonhytrate rich nutrition. At all emotional states and women indigenous periods tea and coffee were the most consumed drinks. Finally, negative emotional states resulted in decreasing appetide on our subjects.
Collections