Üniversite hastanesinde çalışan hekimlerin yeme tutum davranışı ve beden algısının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Biri özel diğeri devlet üniversitesine ait iki hastanede çalışan hekimlerin sağlıklı beslenme tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmaya 220 hekim katılmıştır. Hekimlere sosyodemoğrafik değişkenler ve beslenme alışkanlıklarına yönelik anket formu ve 40 soruluk yeme tutum testi (YTT) uygulanmıştır. Hekimlerin yaş ortalamaları erkeklerde 33,2 ± 9,6; kadınlarda 32,1 ± 7,9 bulunmuştur. Hekimlerin %42,7'si kilosundan memnun değilken, %38,2'si kilo vermek için girişimlerde (diyetisyene başvurmak, spor yapmak vb.) bulunmuştur. Beslenme alışkanlıklarına bakıldığında %65' inin düzenli kahvaltı yaptığını, %72,3'ünün düzenli olarak öğle yemeği yediğini, %85,9' unun da düzenli olarak akşam yemeği yediği saptanmıştır. Zayıf olarak nitelendirilen doktorların sadece 1'i (%8,3) kilosundan memnun değilken, bu oran normal kiloda 44 kişi (%31,7), kilolu grupta ise 49 kişidir (%71,0) (p< 0,001). Kilo memnuniyetini etkileyen bir diğer durumunda hastalık mevcudiyeti olduğu bulunmuştur (p= 0,023). Hekimlerin YTT skoru ortalaması 11,8 ± 8,1 bulunmuştur. Skalanın eşik değeri 30 alındığında olası yeme bozukluğu sıklığı %3,6 bulunmuştur. Araştırma sonucunda hekimlerin uzman olmayan kişilerden yardım alarak zayıflamaya çalıştığı, sağlıksız bir şekilde bazı öğünleri atlayabildiği ve düşük oranda da olsa olası beslenme bozukluğuna sahip olabileceği ortaya çıkmıştır. Hekimlerin beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesine yönelik çalışmalar ülkemizde yeterince yapılmamaktadır ve bu çalışmanın gelecek çalışmalara ışık tutması beklenmektedir. In this research, in order to evaluate healthy eating attitudes of physicians, 220 physicians from one state hospital and one private hospital participated. We applied a questionnaire about sociodemographic characteristics and eating habits of the physicians and eating attitude test (EAT) that contains 40 questions. Mean age of male physicians was 33,2±9,6 and female physicians was 32,1±7,9. 42,7% of the participants were not pleased with their weight and 38,2% were trying to lose weight. When we look for eating attituds of the physicians we saw that 65% were having breakfast regularly, 72,3% were having lunch regularly and 85,9% were having dinner regularly. 8,3% of the physicians that are underweight; 31,7% of the physicians that have normal weight; and 71,0% of the overweight physicians were not pleased with their weight (p<0,001). Another factor that affecting weight pleasure was having an illness (p=0,023). The mean of the EAT scores of the physicians was 11,8±8,1. When we take the test score thresold as 30 we found that 3,6% of the physicians have eating disorder. In conclusion, we found that in order to lose weight the physicians take assistance from unprofessional people and they may skip some meals and -although it is low- they may have eating disorders. There is not enough researches about attitudes of physicians in Turkey and we assume that this research will enlighten future researches.
Collections