Amatör bisikletçilerin beslenme alışkanlıklarının ve beslenme bilgi düzeylerinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma İstanbul ilinde bulunan, çeşitli bisiklet grubu ve kulüplerinde yer alan 175 amatör bisikletçi üzerinde yapılmıştır. Çalışma bisikletçilerin beslenme alışkanlıklarını ve bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla planlanmıştır.Amatör bisikletçilerin ortalama yaşları 31,3±9,6 (yıl), vücut ağırlığı ortalaması 76,6±12,2 (kg), beden kütle indeksi ortalaması 24,3±3,0 (kg/m²) olarak saptanmıştır. Amatör bisikletçilerin %86,9'u düzenli bisiklet sürmektedir. Spor yaparken %88,6'sı sıvı olarak su tüketimi yapmaktadır. Bisikletçilerin % 34,9'u sürüş sonrası, %43,4'ü sürüş öncesi yediklerine özellikle dikkat etmemektedir. Sporcuların %94,3'ü beslenmenin sportif başarı üzerinde etkisi olduğunu düşünmektedir. Bisikletçilerin %40,0'ı beslenme bilgisinin yeterli olduğunu ifade etmiştir. ''Ana yemeğin spordan kaç saat önce yenilmelidir?'' sorusunu, beslenme bilgisini kısmen yeterli gören bisikletçilerin %100,0'ı doğru, beslenme bilgisini yeterli görmeyen ve yeterli gören grupların %100,0'ı yanlış cevap vermiştir. Bu soruda gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Beslenme bilgisini yeterli gören bisikletçilerin %79,4'ü, beslenme bilgisini yeterli görmeyen bisikletçilerin %52,9'u, kısmen yeterli gören bisikletçilerin %70,4'ü ''Vitamin ve mineraller vücuda enerji sağlayan besin öğeleridir.'' ifadesini yanlış olarak değerlendirmiştir. Bu ifadede gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05). Düzenli bisiklet sürenlerin %96,7'si, düzenli bisiklet sürmeyenlerin %87,0'ı, ''Spor sırasında su tüketimi yapılmaz'' ifadesini yanlış olarak değerlendirmiştir. Bu ifadede gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Amatör bisikletçilere 6 beslenme bilgisi sorusu ve 15 beslenme bilgisi ile ilgili ifadeler sorulmuştur. Toplamda 21 sorudan maximum doğru sayısı 16, minimum doğru sayısı 4 ve tüm soruların doğru cevaplanma oranı %45,6 olarak bulunmuştur.Sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin ortalama düzeyde olduğu ve beslenme davranışları ile bilgilerinin tam olarak doğru orantılı olmadığı saptanmıştır. Bisikletçilerin temel beslenme ve besin grupları ile ilgili konularda diyetisyenler tarafından daha fazla bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu konuda daha detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadırAnahtar Kelimeler: Sporcu beslenmesi, beslenme bilgi düzeyi, bisiklet. This study has been conducted among 175 amateur cyclists participating in various bicycle groups and clubs in Istanbul. The present study has been planned with the aim of measuring the dietary habits and knowledge levels of the cyclistsMean age of the amateur cyclists has been determined as 31,3±9,6 (year), their mean body weight as 76,6±12,2 (kg), mean body mass index as 24,3±3,0 (kg/m²). 86,9% of the amateur cyclists regularly ride a bicycle. 88,6% of them drink water during sporting. 34,9% of the cyclists particularly watch their meals before the ride, and 43,4% after the ride. 94,3% of the cyclists think that nutrition has an impact on sportive success. 40,0% of the cyclists stated that they have sufficient nutrition knowledge. 100,0% of the cyclists who see the nutrition knowledge as being sufficient answered correctly, 100,0% of the groups who do not see nutrition knowledge as being enough and who see it as being sufficient answered wrongly the question of `How many hours before exercise should main dish be eaten?'' In this question, the difference between the groups was found signifcant (p< 0.05). 79,4% of cyclists who see knowledge of nutrition as being enough, 52,9% of cyclists who don't see as being enough and 70.,4% of cyclists who see it as partially enough evaluated the statement `Vitamins and minerals are nutrition items that energise for the body.` wrongly. There was a significant difference between the groups in this expression (p< 0.05). 96,7% of regular cyclists, 87,0% of irregular cyclists evaluated the statement `No water consumption during sports.` wrongly. In this expression, there was a significant difference between the groups (p<0.05). 6 questions on nutrition knowledge and 15 statements on nutrition knowledge have been asked to amateur cyclists. Of the 21 questions, the maximum number of true answers has been determined as 16, minimum number of wrong answers as 4 and the ratio of all questions to true answers has been found as 45,6%.It has been determined that level of nutrition knowledge of the cyclists is at average level, their dietary habits and knowledge is not exactly directly proportional. It has concluded that cyclists have to be provided with more information on fundamental nutrition, food groups by dietitians. Further detailed studies are needed on this subject.Keywords: Sports nutrition, level of nutrition knowledge, bicycle.
Collections