Kronik böbrek yetmezliğinde diyetin böbrek fonksiyonlarına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kronik böbrek yetmezliği, hasta böbreğin fonksiyonlarının ilerleyici ve geriyedönüşümsüz olarak bozulmasıdır. Terminal döneme gelmemiş hastada KBYilerlemesini yavaşlatmak, üremik komplikasyonları önleyebilmek veya azaltılabilmekiçin koruyucu tedavi uygulanmalıdır Bu araştırmanın amacı, diyetin KBYprogresyonuna etkisini incelemektir.Çalışmamız Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nefrolojipolikliniğine başvuran, KBY tanısıyla diyetisyene yönlendirilen 94 katılımcıylagerçekleştirilmiştir. KBY evresine göre gruplandırılan hastalardan evre 3a (n=30) ve 3b(n=32) grubuna 0,8 g/kg/gün protein içeren, evre 4 (n=32) grubuna 0,6 g/kg/gün proteiniçeren diyet hazırlanmıştır. 4 ay süreyle takip edilmiş; 1., 2. ve 3. aylarda beslenmeeğitimleri tekrarlanmıştır. Çalışma başında ve sonunda fizik muayene, laboratuarbulguları ve üçer günlük besin tüketim kayıtları değerlendirilmiştir. Ayrıca 4. aydaaldığı protein miktarı idrar üre azotu tayiniyle belirlenerek değerlendirilmiştir.Çalışma başlangıcında evre 3a, 3b ve 4 gruplarının glomerüler filtrasyon hızı(GFR) ortalaması ise sırasıyla 52,83±4,54 mL/dk/1.73m2, 35,68±4,43 mL/dk/1,73m2ve 18,53±5,42 mL/dk/1,73 m2 (p<0,05) olarak saptanmıştır. Çalışmanın bitimindegrupların GFR değerlerinde anlamlı düzeyde azalma veya artış gözlenmemiştir(sırasıyla 54,00±13,90mL/dk/1,73 m2 , 37,84±9,45mL/dk/1,73 m2 ve 18,50±7,13mL/dk/1,73m2 , (p<0,05). Tüm hastalar değerlendirildiğinde; diyete uyan hasta oranı(n=61) %64,89'dur; bu hastaların GFR, serum üre, serum kreatin düzeylerinde iyileşmegörülürken, diyete uymayan hastalarda artış görülmüş, KBY progresyonunda hızlanmaolmuştur, p<0,05.Sonuç olarak; hastaların önemli bir kısmı KBY'nin derecesine göre kılavuzlardayer alan protein kısıtlaması hedeflerine uyum sağlayabilmiştir. Son dönem böbrekyetmezliği gelişmeden, erken evrede koruyucu diyet planının hazırlanması vedevamlılık arz eden beslenme eğitimlerinin verilmesi progresyonun önlenmesinde veyayavaşlatılmasında önemli bir etkiye sahip olduğu bu çalışmayla bir kez dahakanıtlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, Diyet, Protein kısıtlaması, Yetişkin. Chronic renal failure is the progressive and irreversible failure of the diseasedkidney functions. Preventive treatment should be administered to the patients who arenot in the terminal stage yet, in order to slow the progression of CRF and to be able toprevent or reduce uremic complications. This study aims to investigate the effect of dieton the progression of CRF.Our study was conducted with 94 participants who were admitted to thenephrology polyclinic in Okmeydani Training and Research Hospital and were referredto a dietitian with the diagnosis of CRF. For the patients grouped according to CRFstage, the diets containing 0.6 g / kg / day protein was prepared for stage 4 (n = 32)group and diet containing 0.8 g / kg / day protein was prepared for the stage 3a (n = 30)and 3b groups. They were followed up for four months and nutritional training wasrepeated at the first, second, and third months. At the beginning and end of the study,their physical examination, laboratory findings and food consumption record of threedays were evaluated. Also, the amount of protein intake during the fourth month wasassessed by determining the urine urea nitrogen level.The mean glomerular filtration rates (GFR) of the stage 3a, 3b and 4 groupswere determined to be 52.83±4.54 mL/min/1.73m2 , 35.8±4.43 mL/min/1.73m2 and18.53±5.42 mL/min/1.73 m2 , respectively (p<0.05). At the end of the study, nosignificant decrease or increase was observed in the GFR values of the groups(54.00±13.90mL/min/1.73 m2 , 37.84±9.45mL/min/1.73 m2 and 18.50±7.13mL/min/1.73m2, respectively (p<0,05). When all patients were evaluated, the rate ofpatient compliance with diet (n = 61) was found to be 64.89%. The GFR, serum urea,and serum creatinine levels of these patients were observed to improve whereas thesevalues were observed to increase in the patients who were non-compliant with the dietand the progression of CRF was accelerated, p<0,05.In conclusion, a significant proportion of the patients were able to adapt to theprotein restriction targets, which take place in the guidelines, according to the level ofCRF. In this study, it was proved once again that preparing a preventive diet plan in theearly stage before end-stage renal failure occurs and giving the nutritional training on anivongoing basis have a significant effect on preventing or slowing the progression ofCRF.Keywords: Chronic renal failure, Diet, Protein restriction, Adult.
Collections