Yetişkin bireylerin sağlıklı yeme indeksleri ile beden kitle indeksleri arasındaki ilişkinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma yetişkin bireylerin Sağlıklı Yeme İndeksleri (SYI) ile Beden Kitle İndeksleri (BKI) arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmış kesitsel bir çalışmadır. Araştırma İstanbul Kadıköy ilçesinde bulunan beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti veren Asel Diyet Merkezi'ne başvuran 106 (96 kadın, 10 erkek) sağlıklı birey üzerinde Haziran 2015-Ocak 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma verileri anket formu yardımıyla toplanmıştır. Çalışmaya katılan 106 bireyin %66'sı 19-42 yaş aralığında, %34'ü 43-65 yaş aralığındadır. Çalışma sonucunda yetişkin bireylerin (19-65 yaş) sağlıklı yeme indeksleri ile beden kitle indeksleri arasındaki anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Aynı zamanda yetişkin bireylerin BKI sınıflandırılmaları ile günlük enerji alımları, eğitim durumları, vitamin-mineral desteği kullanım durumları, fiziksel aktivite yapma durumları, alkol kullanım durumları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Yetişkin bireylerin SYI puanları ile alkol kullanım durumları, fiziksel aktivite durumları, obezite teşhisi konulma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin SYI puanları ile cinsiyet, yaş grubu, medeni durumu, eğitim durumu gibi bazı sosyo-demografik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Bu bulgular göstermektedir ki; BKI değerleri yüksek olan bireylerin SYI puanları düşüktür. This research is aimed to demonstrate Healthy Eating Index (HEI) and Body Mass Index (BMI) between period of 19-65 year adulthood. A questionare questionnaire was conducted with 106 healthy individuals (96 females and 10 males) who applied to the Asel Diyet Merkezi, which provides nutrition and dietary counseling service in Kadıköy, İstanbul, between June 2015 and January 2016. 106 individuals participating in the study; 66% are 19-42 years, 34% are 43-65 years of age. In consequence of study; there had been found a significant differences Healthy Eating Index (HEI) and Body Mass Index (BMI) between period of 21-65 year adulthood (p<0,05). At the same time there had been found a significant relation between adult participants in BMI with daily energy intake, education status, vitamin-mineral usage, pysical activity and alcohol usage (p<0,05). A statistically another significant relationship had been found on adult people's HEI score between alcohol usage, pysical activity and obesity (p<0,05). A statistically significant relationship had not been found on adult people's HEI score between sex, age, marital status and educational status (p>0,05). These results show that people whose BMI is higher, is lower in HEI score.
Collections