Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin beslenme kahvaltı alışkanlıklarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
II ÖZET Bu çalışma Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda okumakta olan öğrencilerin beslenme ve kahvaltı alışkanlıktan incelenmiştir. Bu amaçla; araştırmamızın örneklemini Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda okuyan 500 erkek, 70 bayan olmak üzere toplam 570 öğrenci oluşturmuştur. Erkek öğrencilerin yaş ortalaması 22.1 ±1.9 bayanların 22.0±1.4 yıl, erkeklerin vücut ağırlıkları ve boy ortalamaları 78.5 ± 8.3 kğ, 179.0 ± 6.8 cm, bayanların 63.5 ± 5.2 kg, 168.5 ± 6.0 cm, erkeklerin 24. 1± 2.0 bayanların 20.2 ± 1.6 beden kitle indekslerine sahip oldukları, erkeklerin 75.25 ± 6.1 cm bayanların ki 71.24 + 6.02 cm bel çevresine sahip oldukları, erkeklerin 99.72 ± 7.67 cm bayanlar 95.65 ± 6.90 cm kalça çevresi, erkeklerin 0.75 ± 0.05 cm bayanların 0.74 ± 0.03 cm bel / kalça oranları olduğu saptanmıştır. Bu değerler önerilen sınır değerleri içerisindedir. Araştırmamıza katılan erkek öğrencilerin % 22.2 sinin 3-4 yıldır, bayanların % 31.4 ünün 5-6 yıldır spor yaptıkları, erkeklerin % 45.0 inin futbol oynadığı, erkek öğrencilerin % 89.0 inin bayanların % 94.3 ünün hiçbir sağlık problemi olmadığı, erkek öğrencilerin % 84.2 sinin, bayanların % 70.0 inin sigara tükettiği,çoğunluğunun günde 1 5 ve daha fazla sigara içtikleri, erkek öğrencilerin % 94 ünün bayanların % 71.4 ünün diyet yapmadıkları saptanmıştır. Erkek öğrencilerin % 56.0 sının bayanların % 51.0 inin öğün atladığı, erkeklerin % 28.0 inin bayanların % 31.4 ünün öğün dışında atıştırma alışkanlığı olduğu, erkeklerin % 62.0 sinin çay, bayanların % 30.0 sinin kola ve % 27.0 sinin çay tükettikleri saptanmıştır.Erkeklerin % 56 sının bayanların % 61 inin kahvaltı yapmadıkları bulunmuştur. Kahvaltı yapmayanların performanslarında azalma, baş ağrısı, göz kararması, baş dönmesi, dikkatte azalma, üşüme ve titreme gibi etkilerin olduğu saptanmıştır. Ders ve sportif başarılarını sürdürebilmeleri için tüm öğrencilerin beslenme konusunda bilinçlendirilmesi ve araştırmaya katılan öğrencilerin hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olması nedeni ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek OkulundaIll okutulmakta olan sporcu beslenme derslerinde bu konudaki uzman kişiler tarafından verilmesi önerilebilir. IV ABSTRACT This study aimed to investigate the nutrition and breakfast habbits of the students attending to the Niğde University High School of Physical Education and Sports.The study sample was composed of 500 male and 70 female students attending High School of Physical Education and Sports. The mean age of the male students was 22.1 ±1.9 year and the mean age of the females was 22.0 ±1.4 year. The mean body weight of the males was 78.5 ± 8.3 kg and the mean body weight of the females was 63.5 ± 5.2 kg. 179.0 ± 6.8 cm was the males mean height and 168.5 ± 6.0 cm was the estimated mean height of females. The body mass index value for males was 24.1 ± 2.0 and 20.2 ± 1.6. The hip circumference mean value of males was 99.72 ± 7.67 cm and 95.65 ± 6.90 for females. The waist circumference mean value of males was 75.25 ± 6.1cm and the waist mean value of females was 71.24 ± 6.02 çm. The waist and hip ratio value of males was 0.75 ± 0.05cm and females waist and hip ratio was 0.74 ± 0.03 cm. The 22.2 % of male students participating the study reported that they were exercising for 3-4 years and the 31.4 % of female students participating this study were exercising for 5-6 years. 45.0 % of males were playing football. 89.0 % of males and % 94.3 of females reported that they no health problem. The 84.2 % of males and 70.0 % of females were smokers, and most of them were smoking 15 or more than 15 cigarettes. It is estimated that 94 % of males and 71.4 % of females did not have any diet program.56.0 % of males and 51.0 % females reported that they do not have a proper meal program and 28.0 % of males and 31.4 % of females have habit eating between meals. 62.0 % of males drink tea, 30.0 % females drink Coca-Cola and 27.0 % drink tea. The 56 % of males and 61 % females do not do breakfeast. The subjects reported that when they did not have breakfeast, they complain from headache, decrease in performance, dizziness, decrease in attention, feeling cold and shaking. The study results concluded that to have a consistent success in sports and in department courses, students have to be more concious with nutrition and the lectures related with sportsmen nutrition in Physical Education and Sports departments have to be given by the persons who are experts in this subject area.
Collections