Antakya yöresinde insanlarda ELISA yöbtemi ile Toxoplasma gondiinin seroprevalansı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
vıı Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji (Vet) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS/ HATAY-2005 Asutay CANPOLAT Danışman Yrd. Doç. Dr. Galip KAYA 1. ÖZET Antakya Yöresinde İnsanlarda ELISA Yöntemi ile Toxoplasma gondü'nin Seroprevalansı Toxoplasma gondii, çeşitli ülkelerde ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı oranlarda seropozitivite göstermekte olan zoonotik karakterli bir hücre içi parazittir. Asıl konağı olan kedilerde asemptomatik bir seyir gösteren Toxoplasma gondii, arakonak formunda insanlar dahil tüm memelileri ve kuşları enfekte edebilmektedir. Bu canlılarda çok ciddi problemlere yol açan Toxoplasma gondii enfeksiyonunun varlığı, Antakya yöresinde risk altında bulunan değişik yaş gruplarındaki kişilerde ELISA yöntemiyle araştırılmıştır. Ayrıca serumları alman kişilere uygulanan anket çalışması ile kişilerin diyet alışkanlıklarına, yerleşim yerlerine, içme suyunun temin şekillerine ve hayvanlarla temaslarına göre dağılımları incelenmiştir. Veriler SPSS istatistik programında Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Bu amaçla, Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne çeşitli şikayetler ile gelen, yaşlan 0-55 arasında değişen rasgele seçilmiş 328 kişi alınmıştır. Bu kişilerden 113'ü (% 34.5) erkek, 215'ü (% 65.5) kadındır. Kişilerin yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 1-7 arası 46 (% 14.0) kişi, 8-19 arası 30 (% 9.1) kişi, 20-30 arası 90 (% 27.4) kişi, 31-40 arası 89 (% 27.1) kişi, 41-55 arası ise 73 (% 22.3) kişi bulunmaktadır.vıu Toxoplasma gondii'ye karşı oluşan antikorlar incelendiğinde 137 (% 41.77) kişide IgG, 9 (% 2.74) kişide ise IgM pozitif olarak bulunmuştur. Tüm yaş grupları değerlendirildiğinde, yetişkin yaşta IgG seropozitifliğinin çocukluk çağma göre artış gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Toxoplasma gondii seropozitivitesi diyet alışkanlığına göre incelendiğinde; çiğ et, süt, yumurta ve çiğ köfte tüketen 150 kişinin 72' sinde (% 48.00) IgG pozitiftir. Tüketmeyen 178 kişinin 65' inde (% 36.52) IgG pozitif bulunmuştur. Immunoglobulin G seropozitifliği çiğ et, süt, yumurta ve çiğ köfte tüketenlerde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). İçme ve kullanma suyunun temin şekline göre, şehir suyu kullanan 314 kişin 7'sinde (% 2.22) IgM pozitif, kaynak suyu kullanan 14 kişinin 2'sinde (% 14.68) IgM pozitif bulunmuştur. Kaynak suyu kullananlardaki IgM seropozitifliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p< 0.05). Anahtar Kelimeler: Antakya, ELISA, Risk Faktörleri, Seroprevalans, Toxoplasma gondii IX Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji (Vet) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS/ HATAY-2005 Asutay CANPOLAT Danışman Yrd. Doç. Dr. Galip KAYA 2. ABSTRACT The Seroprevalance of Toxoplasma gondii Using ELISA in Human From Antakya Province. Toxoplasma gondii is a zoonotic intracellular parasite that shows different rate of seropositivity in various countries and regions of Turkey. Cats are definitive host for Toxoplasma gondii and cause an asymptomatic diseases which can infect all mammalians including humans and birds as intermediate host. Toxoplasma gondii infection can cause serious problems in these animals. It has been investigated in various age groups person under risk in Antakya region using ELISA. In addition, a questionare was applied to the person that taken blood samples and analysed the distribution of seropositivity, diet habits, settling, source of water supply, contact with animals. Data were analysed using Chi square test in SPSS statistic packed program. For this reason, 328 person were randomly selected among people aged between 0-55 (average of age:28.73) applied to the Mustafa Kemal University Research and Application Hospital with different complaints. Among sampled persons 113 of them were male (% 34.5), and 215 were female (% 65.5). Samples were divided to groups according to their age, 46 (%14.0) persons were 1-7 years of age, 30 persons were 8-19 (% 9.1) years of age, 90 persons were 20-30 (% 27.4) years of age, 89 persons were 31- 40 (% 27.1) years of age and 73 persons were 41-55 (% 22.3) years of age.Antibody detection was done against Toxoplasma gondii antigens and 137 persons (% 41.77) were found IgG positive, 9 persons (% 2.74) were found IgM positive as well. Comparing age groups for IgG seropositivity, it has been found significant increase between childhood and adult age (p<0.05). When comparing Toxoplasma gondii seropositivity with diet habit of persons; 72 (% 48.00) person were IgG positive out of 150 that consume raw meat, milk, egg and raw meatball. Among 178 persons who does not consume raw food 65 (% 36.52) of them were IgG positive. The difference between diet habits found staticly significant (p<0.05). According to the source of water supply; 7 (% 2.22) person found IgM positive out of 314 person that use water from main cityline and 2 (% 14.28) of the 14 persons that use spring water were found positive for IgM. The seropositivity of IgM between spring water and cityline water have been found statistically significant (p<0.05). Key words: Antakya, ELISA, Seroprevelance, Risk factors, Toxoplasma go
Collections