Etanol uygulamasının böbrek dokusunda oluşturduğu hasar ve bu hasara karşı Omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada, etanolün böbrek dokusunda oluşturduğu hasar ve bu hasara karşı omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisi histolojik metotlarla incelenmiştir.Deneylerde, 250±20 ağırlığında 56 adet wistar albino erkek erişkin sıçan kullanıldı. Deney hayvanları rastgele 8 gruba ayrıldı. Gruplar; akut kontrol grubu (n=7), akut omega-3 grubu (n=7), akut etanol grubu (n=7), akut etanol + omega-3 grubu (n=7), kronik kontrol grubu (n=7), kronik omega-3 grubu (n=7), kronik etanol grubu (n=7) ve kronik etanol + omega-3 grubudur (n=7). Serum fizyolojik, etanol (3 g/kg/gün) ve omega-3 yağ asidi (400 mg/kg/gün) akut gruplara 3 gün kronik gruplara ise 15 gün boyunca oral yolla uygulandı. Deneylerin sonunda böbrek dokuları ışık mikroskobik inceleme için çıkarıldı.Böbrek dokularının fiksasyonu %10 tamponlanmış nötral formaldehit ile yapıldıktan sonra rutin histolojik teknikler uygulandı ve dokular Hematoksilen-Eosin (H&E) ve Periodik Asit-Schiff (PAS) boyama metoduyla görüntülendi. Rastgele sistematik örnekleme yapıldıktan sonra preparatlar skorlama yapılarak değerlendirildi. Bowman aralığının değerlendirilmesinde ise her gruptan 100 farklı böbrek cisimciği ölçüm yapılarak incelendi. Yapılan bu incelemeler one way ANOVA ile değerlendirildi.Elde edilen bulgulara göre; kronik etanol grubu dokularında konjesyon, Bowman aralığında daralma, hiperselülerite, tübül hasarı, glomerül hasarı ve vakuolizasyon histopatolojik bulguları tespit edildi. Kronik etanol+omega-3 grubunda ise histopatolojik bulgular azalmıştı. Akut gruplarda belirgin bir histopatolojik değişiklik yoktu. Histolojik incelemeler istatistiksel sonuçlar ile uyumluydu.Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin etanolün oluşturduğu nefrotoksisiteyi önlediği tespit edildi.Anahtar Kelimeler: Etanol, Omega-3 yağ asidi, Böbrek, Nefrotoksisite In the present study, the protective effect of omega-3 fatty acid against ethanol-induced injury in kidney tissue was investigated with histological methods.In the experiments, 56 wistar albino adult male rats weighing 250±20 g were used. The rats were randomly divided into eight groups; Acute control (n=7), acute omega-3 (n=7), acute ethanol (n=7), acute ethanol + omega-3 (n=7), chronic control (n=7), chronic omega-3 (n=7), chronic ethanol (n=7) and chronic ethanol + omega-3 (n=7). Saline, ethanol (3 g/kg/day) and omega-3 fatty acid (400 mg/kg/day) were orally given for 3 days to the rats in the acute groups, and given for 15 days to rats in the chronic groups. At the end of the experiments, kidney tissues were removed for light misroscobic analysis.After kidney tissues were fixed in formalin % 10 buffered neutral solution, routin histological processes were applied and tissue sections were stained by Hematoxilen-Eosin(H&E) and Periodic Asit-Schiff (PAS) stain methods. Randomly selected sections were evaluated by scoring. For the estimation of Bowman space 100 renal corpuscules were assessed in each group. The data was analysed with one way ANOVA.According to the acquiring data in chronic ethanol group, histopathological findings involving congestion, narrowing in Bowman spaces, hypercellularity, tubular injury, vacuolisation and glomerul damage were determined. In chronic ethanol + omega-3 group, histopathological changes also decreased. There were no significant histopathological differences in the acute groups. Histological examination was consistent with the statistical results.As a result, ethanol-induced nephrotoxicity was prevented by the omega-3 fatty acids.Key words: Ethanol, Omega-3 fatty acid, kidney, Nephrotoxicity
Collections