Sivas ilinde bazı hayvancılık işletmelerinde kullanılan sığır besi yemlerinde okratoksin-A düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Sivas yöresinde hayvancılık faaliyeti gösteren besi sığırı işletmelerinin kullandıkları karma yem ve arpa örneklerinde okratoksin A' nın varlığı ve miktarı araştırıldı. Bu araştırmaya esas olarak, aralık, şubat ve nisan aylarında işletmelerden 39' ar adet karma yem, 32' şer adet arpa örnekleri alınarak, okratoksin A analizleri spektrofotometrik yöntemle test kitinde belirtilen protokollere uyularak tespit edildi.Karma yemlerde okratoksin A düzeyleri, aralık, şubat ve nisan olmak üzere dönemlere göre sırasıyla ortalama 0.025, 0.024 ve 0.024 ppm olarak belirlendi. Ortalama okratoksin A düzeyleri arasında aylara göre anlamlı bir farklılık belirlenemedi. Arpada ise aralık, şubat ve nisan olmak üzere dönemlere göre sırasıyla ortalama okratoksin A düzeyleri 0.022, 0.020 ve 0.021 ppm olarak belirlendi. Dönemler arasında önemli bir fark bulunamadı. Karma yemlerdeki okratoksin A düzeylerinin aynı dönemdeki arpa okratoksin A düzeylerinden aralık ve şubat ayında anlamlı olarak yüksek olduğu, nisan ayında ise karma yemlerin okratoksin A düzeyleri ile arpa numuneleri okratoksin A seviyeleri arasında anlamlı bir fark tespit edilemedi. Sonuç olarak, Sivas ili besi çiftliklerinde kullanılan karma yem ve arpa numunelerinde belli bir düzeyde okratoksin A tespit edildi. İnsan ve hayvan sağlığı açısından yem ve yem ham maddelerinin üretim ve tüketime kadar her aşamada uygun şartların sağlanmasının zaruri olduğuna kanaat edildi. In this study, presence and amount of ochratoxin A were researched in mixed feed and barley samples used by the feeder beef establishments which carry on business in Sivas district. As the basis of this research, 39 mixed feed and 32 barley samples were received separately from the establishments in december, february and april, and ochratoxin A analyses were conducted through the spectrophotometric method complying with the protocols defined in the test kit.In mixed feeds, ochratoxin A levels were respectively discovered as 0.025, 0.024 and 0.024 ppm on average according to the periods of december, february and april. No significant difference was found between the average ochratoxin A levels according to months. In barley, ochratoxin A levels were respectively discovered as 0.022, 0.020 and 0.021 ppm on average according to the periods of december, february and april. No significant difference was found between the periods.The ochratoxin A levels of mixed feeds were found higher than the ochratoxin A levels of barley within the same period in december and february; no significant difference was observed between the ochratoxin A levels of mixed feeds and the ochratoxin A levels of barley samples in april. Consequently, a certain level of ochratoxin A was discovered in the mixed feed and barley samples used in the breeding farm of Sivas. It has been agreed that it is necessary to provide the appropriate conditions at each stage from the production to the consumption of the feeds and feed raw materials for human and animal health.
Collections