Otel işletmelerinde maliyet kontrolü ve bir uygulama
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Günümüzde dünya nüfusunun %10'u uluslararası turizm hareketlerine katılmaktadır. Ülkeden ülkeye değişmekle beraber ev dışında yiyecek-içecek tüketimi %50'lere varan ülkeler bulunmaktadır. Oteller artık sadece konaklama tesisi olmaktan çıkmıştır ye gelirlerinin önemli bir kısmını restoran, bar, disko, yüzme havuzu, sauna, düğün, şirket toplantıları, balolar ve gazino gibi hizmetlerinden elde etmektedir. Bu hizmetleri talep edenlerin büyük kısmı otellerde konaklayanların dışındaki müşterilerden gelmektedir. Bunun sonucunda devasa büyüklükte oteller ve rakamları çok yüksek maliyet giderleri oluşmaktadır. Maliyetlerin kontrol altında tutulması; otellerin büyümesi ve servisi yapılan hizmetlerin artmasıyla paralel olarak gittikçe zorlaşmaktadır. Dolayısıyla bu işletmeler kar ettiklerini sandıklan pek çok hizmetten dönem sonlarında zarar ettiklerini görmüşlerdir. Kendine özgü yöntem, strateji ve teknikler uygulama gereksiniminden büyük otellerin pek çoğunda maliyet kontrol bölümü kurulmuş ve çalışanlarına maliyet kotrolcüsü (cost controler) unvanı verilmiştir. Oteller verdikleri hizmetin özellikleri sebebiyle; çok sayıda personel çalıştırmakta, bunlara maddi değeri yüksek olan bozulabilir veya çalınabilir malzemeleri teslim etmekte ve pek çok nakit girişi yapılan merkezlere sahip olabilmektedir. Bu sebeple maliyet kontrolü; otel işletmelerinin her türlü harcama ve gelirlerini disiplinize eden, lüzumsuz harcama ve kayıpları azaltan, karlı hizmetlerle karsız hizmetleri ayıran, hizmetleri fiyatlayan ve bölüm bütçelerinin hazırlanmasında muhasebeye dolayısıyla otel yönetimine sürekli bilgi aktaran bir yönetim unsurudur. ABSTRACT Nowadays, 10 % of world population attends international tourism activities. Generally, out of house consumption on food and drink changes from one country to another but in some countries it reaches 50 %. Hotels are not only a staying place for a night and its important part of incomes consists of restaurant, night club, disco, swimming pool, sauna bath, wedding,company meetings, balls and casinos. Most of consumers who are outside of hotel's permanent consmers request to these services. Finally of this, huge hotels and their counts get very high cost of expenses. The cost control becomes harder because of growing hotels and increasing of services. These companyies suppose that they get profit from many services at the end of the time period but it is actually not. For that reason, many of big hotels use their own technics, strategies, and establish cost control department that some cost controllers work in. Hotels give some special services therefore they employ so many personnel, submit some special services which can be more expensive, perishable or stolen from thieves, and have some centres which can make cash receives. Therefore, cost control is and a part of management that can get discipline of all kinds of expenditures and profit, decrease unnecessary expenditures and losses, differentiate profitable services from unprofitable services, determine services' prices and prepare budgets of departments and offer accounting and hotel management.
Collections