Organik asitlerin hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına ilavesinin yem mikrobiyolojisi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalısma organik asitlerin hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına ilavesinin yemmikrobiyolojisi üzerine etkilerini arastırmak amacıyla yürütülmüstür. Deneme grupları 2farklı depolama ortamı (22°C sıcaklık, %57 Nem ve 41oCsıcaklık, %65 Nem), 2 farklıdepolama süresi (1 veya 2 ay), organik asit karısımı ilavesi ile 5 adet hammadde (soyafasulyesi küspesi, tam yaglı soya, ayçiçegi küspesi, balık unu, tavuk unu) kullanılarakolusturulmustur.Arastırma sonucunda hayvansal ve bitkisel kökenli hammaddelerin sahip oldukları besinmadde bilesimleri ile mikroorganizma sayılarının, kökenlerine ve elde edilme yöntemlerininfarklılıgından ötürü büyük degiskenlik gösterdigi saptanmıstır.Balık ununa organik asit ilavesi küf gelisimini önlemistir. Ancak, tavuk ununda benzeretki gözlenmemistir. Organik asit ilavesi ele alınan bitkisel protein kaynaklarının (tam yaglısoya, soya küspesi ve ayçiçegi küspesi) tümünde küf gelisimini azaltmıstır.Arastırmada farklı hammaddelerin besin madde kayıplarının depolama sartları, süresi veorganik asit karısımı ilavesinden etkilenmistir. Özellikle yüksek protein ve yag içerigine sahipürünler olan balık unu ve tavuk unu artan depolama süresine baglı olarak ham yagdüzeylerinde düsme oldugu, bitkisel kökenli hammaddelerde ise, özellikle ham yagdegerlerinin organik asit ilave edilen gruplarda daha yüksek bulundugu saptanmıstır.Sonuç olarak organik asit karısımlarının ilave edildigi yemlere koruyucu etki yaparken,bu etkinin her tür depolama sartlarında istenen düzeyde olmadıgı, sürenin ve hammaddeninnitelikleriyle de ilgili oldugu belirlenmistir.Anahtar Kelimeler: Organik asit, yemler, depolama sartları This experiment was conducted to determine the effects of organic acid addition toanimal and vegetable protein sources on feed microbiology. Experiment groups were formedusing 5 main feed ingredients (soybean meal, fullfat meal, sunflower meal, fish meal, poultryby-product meal), two different storage time (1 or 2 months)At the end of the study, microorganism content increased because of differentprocessing methods and nutrition content of animal and vegetable protein sources.Organic acid addition to fish meal has preserved mould growth. However , same effectwasn?t observed for poultry by-product meal. Organic acid addition to the vegetable sourcesinhibited mould growth.In this research different feed ingredients affected by storage conditions, storage timeand organic acid addition. Especially fish meal and poultry by-product meal containing highprotein and fat content were observed increase in ether extract content depending on storagetime.It was determined that ether extract valves were higher in the organic acid addedvegetable sources comparing to the ones not organic acid added.In conclusion, feed ingredients with organic acid addition demonstrated preservativeeffect; however this protective effect may change depending on to the storage time andstorage conditions and nutrition contents of feed ingredients.Key words: Organic acid, feeds, storage conditions
Collections