Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde şarap işletmeleri ile üzüm üreticilerinin çeşit seçimlerini etkileyen faktörlerin karşılaştırılmalı analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tekirdağ İli Şarköy İlçesi kaliteli şarap üretimine son derece uygun üzüm çeşitlerine sahip bir yöredir. 2000'li yılların başından itibaren şarapçılık ve bağcılık lehine son derece olumlu bir sürece girilmiştir. Şaraplık üzüm üreten bağcılar şarap tüketiminin çeşitli faktörlere bağlı olarak giderek artış göstermesi nedeniyle eski ve düşük verimli bağları, kaliteli ve talep gören üzüm çeşitleriyle yenilemeye, mevcut alanlarını genişletmeye başlamışlardır. Ancak, hükümetin Şubat 2005 ayı başında alkollü içkiler üzerinden alınan ÖTV'yi artırmasıyla özellikle şarapta vergi yükü çok ağırlaşmış ve tersine bir süreç işlemeye başlamıştır.Şaraptaki söz konusu vergi yükünün şarapseverler kadar üzüm ve şarap üreticileri ile turistik otelleri ve eğlence yerlerini de olumsuz etkilemesi kaçınılmaz bir olgu olup; halk arasında merdiven altı üretim ve tezgah altı satış olarak tabir edilen olası kayıtdışı ekonomi ise olayın başka bir boyutunu oluşturmaya başlanmıştır.Bu çalışmada Tekirdağ İli Şarköy İlçesinde şarap üreticilerinin üzüm çeşidi tercihlerini etkileyen faktörler ile geçen süre içerisinde üzüm üreticilerinin buna ne derece uyum gösterebildiği incelenmiş ve sorunlar tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, asmanın çok yıllık bir bitki olması, üzüm çeşidinin değişiminin kolay olmaması ve zaman alması gibi nedenlerden dolayı sorunların çözümünde üzüm üreticilerinin zorlandığı ve değişime ayak uyduramadıkları gözlemlenmiştir. Onun dışında bazı üreticilerin şaraplık üzüm yetiştiriciliğini terk ederek, pazara uygun sofralık üzüm üretimine doğru bir eğilim içerisinde olduğu ve/veya alternatif ürün üretimine geçiş arayışında bulundukları tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Bağcılık, üzüm çeşitlerinin seçimi, üzüm üretimi, Şarköy Şarköy District in Tekirdağ Province has grape varieties suitable for vine production. A positive process has begun for viniculture and viticulture since the beginning of 2000?s. Wine grape producers have renovated the old style and low productivity vineyards with high quality and demanded grape types and extended the amount of Vineyards. After the increase in the amount of luxury consumption tax in alcoholic drinks, tax percentage of high tax reversed the positive trend.High percentage of tax in Vine is likely to influence the touristic hotels and entertainment facilities as well as the vine lovers. This situation triggers the formation of black market and rise of the unregistered economy.This study reveals the factors influencing the grape type preferences of the wine manufacturers in Şarköy district of Tekirdağ Province and the adaptation of the grape producers to the ongoing changes and identifies the problems occurring in this process. It has been observed that the grapevine being a perennial plant made the conversion of grape variety difficult and extended the time period needed for change and the producers could not deal with the overall changes. It is identified that the local producers were converting the grape pattern by leaving the production of wine grapes and changing to table grapes as well as alternative agriculture products.Keywords: Viticulture, grape variety selection, wine production, Şarköy,
Collections