Hasat sonrası potasyum permanganat, UV-C, salisilik asit ve sıcaklık uygulamalarının kivi kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Hayward kivi çeşidine ait meyvelere hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO4), UV-C, salisilik asit (SA) ve sıcaklık uygulamaları yapılarak, meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında meyveler polietilen torbalar ile ambalajlanarak soğuk hava deposunda 00C'de %85?95 oransal nemli ortamda 200 gün süre ile muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince 40 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır.Araştırmamızda, uygulamalara göre değişen oranlarda ağırlık kayıplarında ve toplam suda çözünür kuru madde oranında artış, meyve eti sertliğinde ve titre edilebilir asit miktarında ise azalma gözlemlenmiştir. Genel olarak kivi meyvelerinin olgunlaşması ile birlikte indirgen şeker, C vitamini miktarında da farklı düzeylerde artışların olduğu görülmüş, depolama sürecinin sonlarına doğru ise bazı uygulamalarda azalmalar tespit edilmiştir. Muhafazanın ilk aylarında klorofil yıkımındaki hızlı artış muhafaza sonuna doğru azalmıştır. 40. ve 80. gün analizlerinde hiçbir uygulamada meyveler yeme olumuna ulaşmamıştır.Deneme sonucunda UV-C 75, SA 0.5 ve SA 1 ve bunların özellikle KMnO4 saşesi ilave edilmiş olan uygulamaları ile 200 güne kadar soğuk hava depolarında kalite kriterlerinde fazla kayıp olmadan tüketiciye sunulabilecek durumda muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. Genel olarak KMnO4 saşeleri meyvelerin ortama saldığı etilen gazını absorbe etmiş ve kombine şekilde yapılan uygulamalarda meyve kalitesi daha iyi korunmuştur. Kontrol, UV-C 100, Sıc 40, Sıc 45 uygulamaları sonucu, kivi meyveleri ancak 160. güne kadar pazarlanabilir seviyede bulunmuştur. In this study, postharvest treatments such as potassium permanganate (KMnO4), UVC, salicylic acid (SA) and heat application to cv. Hayward, their effects on quality and storage period of kiwifruit were examined. After treatments, kiwifruits which were packed by polyethylene bags were stored under cold storage with 00 C and 85-95% relative humidity throughout 200 day. Physical and chemical analysis in kiwifruits that were taken at 40 day intervals were carried out during the storage period.In our research, increases in weight lose, total soluble solids and decrease in fruit firmness and titratable acidity were examined. Generally, increases in reduced sugar and vitamin C content examined along with kiwifruit maturity at different levels and decrease were determined at the end of storage period, Rapid increase in destruction of chlorophyll at the beginning months of storage reduced at the end of storage period in 40th and 80th day analysis, kiwifruits did not reach edible maturity level.As a result of trail, in kiwifruits that were treated by UV-C 75, SA 0.5 and SA 1 and their combination with KMnO4 sachet and stored under cold storage throughout 200 day, non- significant loses were examined in kiwifruit quality critation. In general, KMnO4 sachet absorbed ethylene gas that released from kiwifruits and best kiwifruit quality was kept in combined treatments. As a result of control, UV-C 100, Sıc 40, Sıc 45 treatments, kiwifruits were hardly found to be marketable until 160 day.
Collections