Karaman ili merkez ilçedeki yumurta tavuğu kümeslerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve geliştirilebilme olanaklarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya nüfusunun sürekli artması, buna karşın doğal kaynakların ise sürekli azalması, mevcut kaynakların daha verimli bir şekilde kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bu durum doğal kaynakların değerlendirilmesi için yapılan planlama ve projelemede ekonomi, verimlilik ve dayanıklılık dengesinin sağlanmasında mühendislik çözümlerinin önemini artırmaktadır.Hayvansal ürünlerden et, süt ve yumurta beslenmede önemli protein kaynaklarını oluşturmaktadır. İnsanların daha sağlıklı ve dengeli beslenmesinde ise beyaz et ve yumurtanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Beyaz et ve yumurta üretiminin temel öğeleri ise tavuklardır. Tavuklardan elde edilecek verim, bakım, besleme ve ıslah gibi önlemlerin yanı sıra hayvanların fizyolojik özelliklerine bağlı olarak, yapısal ve iklimsel çevre koşullarının optimum düzeylerde sağlanabildiği kümeslerde barındırılmalarıyla mümkündür.Bu araştırma Karaman ili merkez ilçede yumurta tavukçuluğu yapılan tarımsal işletmelerdeki mevcut kümeslerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi, geliştirilebilme olanaklarının araştırılması ve karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri getirilmesi amacıyla yapılmıştır.Yapılan ölçüm ve gözlemler sonucunda, işletmelerdeki kümeslerin konumlandırılmasında malzeme düzenlerinin seçiminde ve yapı elemanlarını boyutlandırılmasında gerekli teknik ilkelerin ve yörenin iklim koşullarının yeterince irdelenerek dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında işletmelerin tümünde kümeslerin taban tanzimlerinin ve kümes içi ekipmanlarının yeterli olduğu söylenebilir. Rapid and continuous development in world?s population against decreases in natural resources leads to use these resources more efficiently. This increases the importance of engineering solutions to balance among economy, productivity and strength in the planning and projecting the natural resources use more productive.Meat, milk and egg are the animal protein sources vital for feeding. white meat and eggs, both of whose source is poultry, are becoming increasingly important to healthy and balanced feeding of human being. Effective production from the poultry not only depends on looking after, feeding and breeding but also on optimal housing to provide particularly healthy infrastructural and climatic environmental conditions beside the physiological features of the animals.This research was conducted in order to determination the infrastructural state of poultry house in Karaman Central Town and to obtain practical solutions to the problems faced.The investigation and observation in the region showed that climatic conditions of the region and technical design criteria in the settling of poultry houses, in the orders of material selections and dimensioning structural elements were not taken carefully taken into consideration. On the other hand, floor design and equipment in the houses were found to fulfil the requirements sufficiently.
Collections