Tekirdağ- Şarköy ekolojik koşullarında yetiştirilen cabernet sauvignon ve merlot şaraplık üzüm çeşitlerine yetersiz olan makro ve mikro elementlerin yaprak gübresi yolu ile uygulanmasının şıra kalitesi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2007-2008 yıllarında ülkemizin ve Marmara Bölgesinin önemli bir bağcılık merkezi olan Tekirdağ iline bağlı Şarköy ilçesinde, hafif alkalin ve kireçli toprak koşullarında yetiştirilen Cabernet Sauvignion ve Merlot şaraplık üzüm çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. K, Mg ve Mikro elementlerin (Fe, Zn, Cu ve Mn) 3'er farklı dozları asma bitkisi gelişiminin 2 değişik fizyolojik döneminde (çiçeklenme sonu- tane tutumu ve ben düşme döneminden önce) yaprak gübresi olarak uygulanmıştır. Çalışmada yaprak gübresi uygulamalarının üzümlerin şıralarında kalite kriterleri olarak bilinen; pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı %, alkol miktarı %, toplam şeker %, titre edilebilir asit miktarı g/L, toplam fenolik bileşik miktarı mg/kg, toplam antosiyan miktarı mg/kg ve tanen mg/kg miktarlarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.İki yıllık denemeden sonra, Cabernet Sauvignon ve Merlot üzüm çeşitlerine yapraktan farklı üç doz ve farklı iki dönemler uygulanan K, Mg ve mikro element uygulamalarının üçlü interaksiyonları; pH, suda çözülebilir kuru madde miktarı, alkol miktarı, toplam şeker, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı, toplam antosiyan miktarı ve tanen (mg/kg) değişimine etkisi istatistik olarak % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Cabernet Sauvignon, Merlot, Yaprak Gübresi, Şıra, Şarap, Kalite Kriterleri. Experiments were carried out in Şarköy-Tekirdağ, one of the prominent centers of viticulture in the Marmara Region of Turkey. The cultivars Cabernet Sauvignon and Merlot, grapevine cultivars grown on slightly basic soils containing also lime, were used in the experiments. The K, Mg and the micro elements of Fe, Zn, Cu and Mn were combined in three different concentrations and applied as foliar fertilizers to the grape wine cultivars. The applications were carried out at two development stages, i.e., end of flowering-berry set and immediately before verasion. At the end of the experiment the following quality criteria of the grape juice were determined; pH, total soluble solids %, alcohol concentration %, total sugar content %, titretable acidity g/L, total phenolic compounds mg/kg, total anthocynanins mg/kg, tannens mg/kg.At the end of a two-year study the triple interaction of cultivar, time of application and fertilizer concentrations appeared to be significant effective on pH, total soluble solids, alcohol concentration, total sugar content, titretable acidity, total phenolic compounds, total anthocyanin and tannens at 1 % level.Keywords: Cabernet Sauvignon, Merlot, Foliar Fertilizer, Grape Juice, Wine Quality Criteria
Collections