Etlik piliç yemlerinde kayısı çekirdeği küspesi kullanımının performans değerlerine ve bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada etlik piliçlerde kayısı çekirdeği küspesi kullanımının performans üzerine etkileri, etin vitamin E içeriği ve bağırsak mikrobiyotası saptanmıştır. 120 adet etlik piliçler birbirine komşu olan tel kafeslerde beslenmişlerdir. Deneme 21 gün sürmüştür. Denemede, farklı seviyelerde ( % 0, 5, 10, 20) kayısı çekirdeği küspesi kullanımının etkileri araştırılmıştır. %20 oranında kayısı çekirdeği küspesi verilen grupta canlı ağırlık artışı %0 ve %5 oranında kayısı çekirdeği küspesi verilenlerden önemli şekilde daha yüksek bulunmuştur. Buna rağmen; %0, 5 ve 10 oranlarında kayısı çekirdeği küspesi ile beslenen grup, %20 oranında kayısı çekirdeği ile beslenenlere göre daha az miktarda yem tüketmişlerdir. İleum mikrobiyotası muamelelerden önemli ölçüde etkilenmiştir. İleuma ait içeriklerin laktik asit bakteri sayımları incelendiğinde, %10 oranında kayısı çekirdeği küspesi ile beslenen gruplar için diğer gruplardan önemli şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır. Çalışmada, kayısı çekirdeği küspesi ilavesinin, alfa-tokoferol içeriğini arttırdığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Kayısı çekirdeği küspesi, broyler, vitamin E, ileum mikrobiyotası This study was carried out to determine the effects of apricot kernel meal (AKM) on performance, vitamin E content of meat and intestinal microbiota in broiler chickens. One hundred twenty broiler chickens raised in contiguous wire cages were used. The duration of the experiment was 21 days. In the trial, four diets containing different levels of AKM (0, 5, 10, and 20%) were utilized as the treatments. Birds given the 20% AKM diets from 1 to 21 days had significantly better body weight gain than those given the 0 and 5% AKM diets. However, birds fed the 0, 5 and 10% AKM diets consumed significantly less feed intake than did those fed the 20% AKM diet. Ileum microbiota were significantly affected by dietary treatment. Respective counts of lactic acid bacteria in the ileal contents, for the 10% AKM fed groups were significantly lower than those of the other groups. Supplementation of AKM increased the alpha- tocopherol content in the all examined products.Keywords: Apricot kernel meal, broiler, vitamin E, ileum microbiota
Collections