Farklı formülasyonlarda üretilen bebek mamalarının bileşimi, bazı mikrobiyolojik özellikleri ve Enterobacter sakazakii varlığının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen toplam altmış iki adet toz bebek maması, Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri sayısı (TMAB), Toplam Termofilik Bakteri (TTB) sayısı, Toplam Psikrofilik Bakteri (TPB) sayısı, Koliform Bakteri sayısı ve E.sakazakii varlığı bakımından incelenmiştir. İncelenen bebek maması örneklerinin Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB) sayısı ortalama 4,67x102 kob/g; Toplam Termofilik Bakteri (TTB) sayısı ortalama 61 kob/g; Koliform Bakteri sayısı ortalama 30 kob/g olarak belirlenmiştir. İncelenen örneklerin sekizinde Mezofilik Aerobik Bakteri bulunamamış, on bir örnekte Termofilik Bakteri ve sekiz örnekte Koliform Bakteri bulunmuştur. Örneklerin hiç birinde Psikrofilik Bakteri bulunamamıştır. Örneklerin üçünden izole edilen izolatlar E.sakazakii olarak tanımlanmıştır. Örneklerde bulunan Toplam Mezofilik Bakteri sayısı Türk Gıda Kodeksinin Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğinde yer alan sınır değerleri içerisinde belirlenirken, örneklerin ikisinde Koliform Bakteri sayısı tebliğ sınır değerinin üstünde bulunmuştur.Örneklerin ortalama fizikokimyasal analiz sonuçları; İnvert şeker % 32,36; toplam şeker % 49,12; protein % 11,24 olarak belirlenmiştir. In this study, sixty two infant formula samples were chosen according to casual sampling method; Total Mesophilic Aerobic Bacteria count, Total Thermophilic Bacteria count, Total Psikrophilic Bacteria count, Coliform Bacteria count and the present of Enterobacter sakazakii was examined. In the studied formulas, the average Total Mesophilic Aerobic Bacteria (TMAB) numbers were 4.67x102 cfu/g, the average Total Thermophilic Bacteria (TTB) was 61 cfu/g and 30 cfu/g Coliform Bacteria was identified. Total Mesophilic Aerobic Bacteria wasn?t found in eight samples, Total Thermophilic Bacteria was found in eleven samples and Coliform Bacteria was found in eight samples. Psikrophilic Bacteria was not found in any sample. E.sakazakii was identified on three isolated samples. In the samples present the Total Mesophilic Bacteria numbers were in the accepted ranges provided in the Tukish Food Codex under Microbiological Criteria section. However in two of the Coliform Bacteria numbers were found to be higher than those in the cut off ranges.Physicochemical analysis results on the examples were noted to be; invert sugar 32.36%; total sugar 49.12%; protein 11.24%.
Collections