Hatay bölgesinde örtüaltı sebzeciliğinin bu günkü durumu, sorunları ve öneriler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Bu çalışmada Hatay bölgesindeki örtüaltı sebzecilik işletmelerinin bugünkü durumu, yap ısal ve teknik özellikleri, ekonomik durumları, sorunları ve çözüm yollan ele alınmış, sorunların çözümü için bazı öneriler sunulmuştur. Araştırma materyalini Hatay ilinde faaliyet gösteren örtüaltı sebzeciliği yapılan işletmeler oluşturmuştur. İşletmelerle ilgili bilgilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. 100 işletmenin 30'u küçük kapasiteli (0-1 da ve 1-5 da), 30'u orta kapasiteli işletme (6-10 da ve 11-15 da), 40'ı büyük kapasiteli işletme (16-20 da, 21-25 da, 26-30 da ve 31 da ve büyük) olduğu belirlenmiştir. İşletme kapasitelerinde alan ve üretim esas alınarak gruplandırma yapılmıştır. İncelenen işletmelerin % 19'unun 1 da' dan az, % 5'inin 1-5 da, % ll'inin 6-10 da, % 14'ünün 11-15 da, %9'unun 16-20 da, % 12'sının 21-25 da, %13'ünün 26-30 da ve %17'sinin 31 da ve daha fazla alanda örtüaltı sebzeciliği yaptığı belirlenmiştir. İşletmelerin tamamına yakınında Fi hibrit çeşitleri kullanıldığı, yerli çeşitlerle yetiştiricilik yapan işletmeci sayısının az olduğu belirlenmiştir. Fi (hibrit) çeşitlerle yetiştiricilik yapan üretici oranı %98,Fı (hibrit) çeşitlerle yetiştiricilik yapmayan üretici oranı % 2 dir. Anahtar Kelimeler: Hatay, Örtüaltı, Sebze, Yetiştiricilik, Anket. ABSTRACT In this study which was conducted in Hatay provinces the current situation of protected cultivations, its structural and technical properties, economic statues, problems were investigated and some suggestions to solution were presented. Research material was consistent of enterprise concerning protected cultivation inquiry form was used to collect the information about enterprise. İt was determined that 30 at of 100 enterprices are of small capacity (0-1 da and 1-5 da), 30 medium capacity (6-10 da and 11-15 da), and 40 great capacity (16-20 da, 21-25 da, 26-30 da and greater than 31 da). Most of the employers and laborist working in the enterprices were unexperienced and unawareness (19%, 5%, 11%, 14 %, 9%, 12%, 13 % and 17% of the enterprises in the region have area less than 1, 1-5, 6-10, 11-15, 16-20, 21-25, 26-30 and more than 31 da respectively). İt was also determined that nearly all of the enterprises used Fi hybrid varieties and enterprise number using local varieties was few. Producer ratoos growing and not growing Fi varietes were 98 % and 2 % respectively. Key Words: Hatay, Protected cultivation, Vegetable, Growing, Survey.
Collections