Anason posalarına melas ve/veya laktik asit bakteri inokulantları ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri ve aerobik stabilite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma anason posalarına melas ve/veya laktik asit bakteri inokulantların ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Laktik asit bakteri inokulantı olarak Pioneer 1180 (Pioneer®, USA) ve melas kullanılmıştır. İnokulant silajlara 6.00 log10 koloni form ünite/g düzeyinde katılmıştır. Anason posaları yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan, 1.0 litrelik özel kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 25±2°C'de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8, 14 ve 60. günlerde her gruptan 3'er kavanoz açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların, in vitro organik madde sindirilebilirliği saptanmıştır. Sonuç olarak anason posasına laktik asit bakteri inokulantları ve/veya melas ilavesi silajlarının fermantasyon özelliklerini artırmış ancak aerobik stabilitelerini düşürmüştür. Ayrıca silajların nötr ve asit deterjanda çözünmeyen lif kapsamını ve in vitro organik madde sindirilebilirliğini etkilememiştir (P>0.05). This study was carried out to determine the effects of molasses and /or lactic acid bacteria (LAB) inoculants on the fermentation, aerobic stability and in vitro organic matter digestability characteristics of anise pomace silages. Pioneer 1180 (Pioneer®, USA) as lactic acid bacteria+enzyme mixture inoculants and molasses were used. Inoculants were applied to silages at 6.00 log10 cfu/g levels. Anise pomace ensiled in 1.0-l special anaerobic jars, equipped with a lid enabling gas release only. The jars were stored at 25±2°C under laboratory conditions. Three jars from each group were sampled for chemical and microbiological analysis 2, 4, 8, 14 and 60th days after ensiling. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition, in vitro organic matter digestability of these silages were determined. Lactic acid bacterial inoculants and/or molasses increased characteristics of fermentation but impaired aerobic stability of anise silages. However, neutral and acid detergent fiber content and in vitro organic matter digestibilities of the silages were not affected by the treatments.
Collections