Salamuralık yeşil zeytin sınıflandırma ve kırma makinesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET SALAMURALIK YEŞİL ZEYTİN SINIFLANDIRMA VE KIRMA MAKİNESİ Bu çalışma ile bölgesel yeşil zeytin türlerini işlemeye uygun bir makine tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Zeytin işleme konusu, iki bağımsız tasarım konusu olarak ele alınmış olup, zeytin sınıflandırma ve kırma işlemi olarak bölünmüştür. Her bir işlem ayrı ayrı analiz edilmiş ve uygun bir mekanik sistem önerilmiştir. Daha sonra, önerilen sistemler tek bir makine tasarımında birleştirilmiş ve tüm resmi olarak kayıtlı olan zeytin türlerini sınıflandıran ve kırma işlemini yapan makine modeli elde edilmiştir. Mekanik sistemin tasarımı zeytinlerin fiziksel özelliklerinin modellenmesi ile başlamaktadır. Bu çalışmanın sonucunda zeytin tanelerinin geometrik ve matematiksel modelleri tasarımı yapılan sistemin geliştirilmesinde kullanılmıştır. Elde edilen geometrik model zeytin tanelerinin boyutlarına göre gruplandınlmasında kullanılmış olup, bu sayede mekanik olarak işlenip kırılacak olan zeytinlerin gruplarındaki boyut değerlerinin dar sınırlar içinde kalması ihtiyacı karşılanmıştır. Zeytinlerin mekanik özellikleri ise kırma işlemi için araştırılmış olup, zeytinin etenesinin işlenmesi ancak çeldrdeğinin kırılmaması durumunun sağlanması için kullanılmıştır. Kırma sistemi, bu işlemi zeytinler üzerine sınırlı bir kuvvet uygulayarak ve gerektiğinde merdaneler arası açıklığı otomatik olarak artırarak gerçekleştirmektedir. Geliştirilen sistem üzerinde yapılan deneyler sistem veriminin %96 1ar civarında olduğunu göstermektedir ki; bu durum geliştirilen ilk model için oldukça iyi sonuçlardır. 2003, 139 sayfa Anahtar Kelimeler: Salamuralık yeşil zeytin, Zeytin işleme, Zeytin sınıflandırma, Zeytin kırma. II ABSTRACT GREEN OLIVE MECHANICAL PROCESSING MACHINE FOR BRINE In this work, a green olive processing machine has been designed and developed that is suitable for local olive types. The processing problem has been divided into two independent design issues that are olive classification and mechanical processing (cracking). Each of the issue has been analyzed and a suitable mechanical system designed. The proposed solutions for each design issue is then integrated into a machine that classifies and mechanically processes the olives covering almost all the officially registered types. The mechanical system design starts from modeling of olives and their physical properties. As a result of this study, geometric and mathematical models of the olives have been determined for use in development of the overall system. The geometric model is used in classification for separating the olives into size groups, thereby meeting the need for a narrower size range for mechanical processing. The mechanical properties of the olives are determined for cracking process, which aims at processing the olives without cracking the olive stone/seed. The system that achieves the task is design in a way that it provides a limited force on the olives by automatically adjusting the gap between the rolls. The experiments performed on the system indicated that the overall efficiency of the system is in the range of 96 %, which is a significantly good result for a first prototype. 2003, 139 pages Key words: Pickled green olive; Olive processing, Olive classification, Olive crushing.
Collections