Yayladağı Sulama Göleti (Hatay) suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yayladağı Sulama Göleti (Hatay)'ın bazı fiziksel ve kimyasal su kalite parametrelerinin saptanması amacıyla yürütülen bu çalışmada iki istasyon belirlenmiştir. Bu istasyonlardan biri Yayladağı Sulama Göleti Merkezi, diğeri ise göleti besleyen tek su kaynağı olan Kureyşi Deresi'nin gölete girdiği yerdir. Nisan 2003 —- Mart 2004 tarihleri arasında bir yıllık sürede her ay bir kez olmak üzere iki istasyondan alınan su örneklerinden sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, toplam sertlik, toplam alkanite, toplam amonyak, nitrit nitrat, fosfat, tuzluluk ve sülfat parametrelerinin analizi yapılmıştır. Bu parametrelerin mevsimlere ve istasyonlara bağlı değişimleri incelenmiştir.En yüksek ortalama çözünmüş oksijen değeri (10,50 mg/l) Mart ayında 1. İstasyonda, ortalama en düşük oksijen değeri (6,62 mg/L) Ağustos ayında 2. istasyonda saptanmıştır. Gölet suyuna ait en yüksek pFi değeri (8,77) Ağustos ayında . istasyonda belirlenmiştir. Gölet suyu, toplam sertlik derecesine göre (171 mg/L CaCOj3) sert sular sınıfına, toplam alkanite derecesine göre ise (171 mg/i CaCOş) orta düzey alkani sınıfına girmektedir. Amonyak tozu konsantrasyonu en düşük (0,019 mg/L) Temmuz ayında, en yüksek değeri (0,198 mg/L) Aralık ayında saptanmıştır. Nitrit konsantrasyonu da Ağustos ayında en düşük (0,0015 mg/L) iken, en yüksek değer (0,029 mg/L) Ocak ayında saptanmıştır. Nitrat konsantrasyonu da Ağustos ayında düşük (6,1 mg/L) iken en yüksek değer (9,0 mg/L) Ocak ayında tespit edilmiştir. Toplam fosfat konsantrasyonu yaz aylarında her iki istasyonda da artışa geçmiş en yüksek değer (0,0095 mg/l.) Ağustos ayında saptanmıştır. Tuzluluk tatlı sularda beklendiği gibi yıl boyunca değişmeyip, her iki istasyonda da O,I — 0,2 ppt olarak ölçülmüştür. Toplam sülfat konsantrasyonu en yüksek değeri (164,5 mg/L) Ekim ayında saptanmıştır.Gölet suyu ölçülen fiziksel ve kimyasal parametre değelerine göre, göletin reaktif kullanımı için kabul edilebilir standartlar içinde olduğu ve yıl boyunca ılık su balıkları yetiştiriciliğine, 15 Temmuz — 15 Eylül tarihleri arasında sıcak su balıkları yetiştiriciliğine uygun olduğu sonucunu göstermiştir. Two stations were selected to determine some physical and chemical parameters of Yayladağı lrrigatton Lake in this study. One of these station was central of Yayladağı İrrigation Lake, and the other was entrance of Kureyşi Creek into Lake which was only water source feeding the Lake. Taking montly water sample from two stations for a period of a year between April 2003 and March 2004, Dissolved oxygen, pH, total hardness, total alkalinity, total ammonla, nitrite nitrate, phospate, salinity and sulphate analysis were done. Changes in those parameters according to seasons and stations were investigated.Maximum average dissolved exygen value (10.50 mg/l.) was accured in March, minimum dissolved oxygen value (6.62 mg/L) was determined in August. Maximum pH value of the lake (8.77) was determined in August. Lake water, with its total hardness value (171 mg/L as CaCO3) classified as hard water, according to total alkalinity value (171 mg/L as CaCO3) classified as medium alkaline water. Minimum ammonia nitrogen concentration (0.0019 mg/l) was in July, and the maximum was in December (0.198 mg/l). Nitrite concentration İn August (0.0015 mg/L) while maximum was in January (0.029 mg/L). Nitrate concentaratlon was minimum in August (6.1 mg/L) and maximum in January (9.0 mg/L). Total phosphorous concentration began to increase in both station by summer months and the maximum value (0.0095 mg/L) were determined in August. Salinity did not chgange during the year, as expected from freshwater, and stayed at 0.1-0.2 ppt in both station. Total sulphate value reached its maximum value in October (164.55 mg/l). According to measured physical and chemical parameteres of Lake water, it 1s concluded that Lake is in acceptable reactive usage standarts and suitable for warm water fish culture between 15 July — 15 September and also suitable coldwater fish culture in spring, autumn and winter months.
Collections