Show simple item record

dc.contributor.advisorÖksüz, Abdullah
dc.contributor.authorEvin, Derya
dc.date.accessioned2021-05-08T10:05:12Z
dc.date.available2021-05-08T10:05:12Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/668246
dc.description.abstractBu arastırmanın amacı Türkiyede satısa sunulan ton balıgı konservelerinde agırmetal varlıgını ve bu miktarların ulusal ve uluslarası gıda mevzuatına uyup uymadıgınıbelirlemektir. Toplam 10 element; bunlardan mangan, demir, alüminyum, kursun, bakırkadmiyum, kalay arsenik, çinko ve krom seviyeleri yas yakma yöntemi ile ektrakteedilmis ve ICP AES cihazı ile belirlenmistir.Toplam 115 adet farklı marka ve içerikteki konserve balık numunesi kullanılmısve bunlardan elde edilen sonuçlar Avrupa Birligi Standardları ve Türk GıdaMevzuatındaki degerler ile karsılastırılmıstır.Konservelerdeki ortalama element konsantrasyonu mangan 0,04 ? 0,1 ppm, demir2,42 to 31,9 ppm, alüminyum 0.084 -0.98 ppm, kursun 0,02- 0,1 ppm, bakır 0.159 -0.598ppm, kadmiyum 0,006-0.037 ppm, kalay 24-73 ppm, çinko 2.4-3,7 ppm ave kromseviyesi çogunlukla ölçülebilen degerin altında olmakla beraber 0,14 ppm olarak tespitedilmistir. Arastırmadan elde edilen bulgular dogrultusunda Türkiyede konserve içinkullanılan ton balıklarının agır metal yönünden hem Türk Gıda Mevzuatı'nda belirtilensınırlardan hem de Avrupa Birligi Standardları'nda belirtilen sınır degerlerin altındabulunmustur. Böylelikle Türkiye'de satısa sunulan ton balıgı konservelerinin agır metalyönünden güvenilir oldugu görülmüs olup yasal sınırların altında agır metal içerdigibulunmustur.Anahtar Kelimeler: Agır Metal, Konserve Ton Balıgı
dc.description.abstractIn this study, it is aimed that to determine the level of some heavy metals andascertain if their levels fulfill national and EU standards. Total ten elements which arearsenic, aluminium, lead, copper, cadmium, chromium, iron, zinc, manganese, and tincontent of canned tuna were analyzed by using ICP AES.Total 115 canned tuna fish samples were analyzed in different brands that arepurchased in Turkish market. The concentrations of ten heavy metals compared amongdifferent brands and results matched up to European Commission and Turkish standards.Average element concentration Manganese level ranged in between 0.04 ? 0.1ppm, Iron level 2.42 to 31.9 ppm, aluminium 0.084 -0.98 ppm, lead content 0.02- 0.1ppm, copper ranged 0.159 -0.598 ppm, cadmium level 0.006 to 0.037 ppm, tin levelchanged from 24 to 73 ppm, zinc level 2.4 to 3,7 ppm and chromium level were changedfrom non detectable level to 0,14 ppm. The findings of this study showed that cannedtuna fish that are used for canning have concentrations well below the limit for toxicmetals that set by EU and Turkish standards. Canned tuna samples which are marketed inTurkey, found safe for human consumption in terms of heavy metal content. Heavy metalcontents of canned tuna fish were below the legal requirements by Turkish standards.Key Words: Heavy Metals, Canned Tuna Fishen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleKonserve edilmiş ton balıklarının ağır metal yönünden kalite güvencesinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of determination of heavy metal levels in canned yuna fish with respect to food safety assurance
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9007720
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid232181
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess