Farklı su düzeyi ve gübre uygulamalarının nova mandarininde meyve çatlaması ve pomolojik özellikler üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, farklı gübre konuları ve sulama düzeylerinin nova mandarininde verim, meyve çatlaması ve pomolojik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki farklı gübre konusu (G1: NPK ve G2 NPK+Ca(NO3)2) ve 5 farklı sulam düzeyi esas alınmıştır. Sulama düzeylerinin oluşturulmasında pan buharlaşma kabı kullanılmış ve sulama konularına buharlaşmanın %25 (S25), %50 (S50), %75 (S75), %100 (S100) ve %125 (S125) oranında sulama suyu uygulanmıştır. Tanık konular (S0) sadece yağışla sulanmıştır.Araştırma sonuçları bölgenin iklim ve toprak koşulları dikkate alındığında mandarinin sulama suyu gereksiniminin yaklaşık 800 mm seviyesinde olduğunu göstermiştir. Gübre konuları ve sulama düzeylerinin çatlayan meyve sayısı üzerine belirgin farklılık yarattığı belirlenmiştir. Ancak en belirgin farklılık gübre konularında gözlenmiştir. G1 ve G2 gübre konuları karşılaştırıldığında, çatlayan meyve sayısını G2 konusunda %58 oranında daha az olduğu belirlenmiştir. G2 ve G1 konularının sulama düzeyleri karşılaştırıldığında G2 konusunun S25, S50, S75, S100, S125 sulama düzeylerinde çatlayan meyve sayısındaki azalma miktarı %74, %52, %65, %51 ve %50 olarak hesaplanmıştır. Hasat döneminde elde edilen verim değerleri gübre konuları(p<0.05), sulama düzeyleri (p<0.001) ve gübre konuları*sulama düzeyi interaksiyonlarından etkilenmiştir (p<0.01). En fazla verim G1 konusunda S75, G2 konusunda S100 sulama düzeylerinde gerçekleşmiştir.Pomolojik özellikleri gübre konusundan çok sulama düzeylerinden etkilenmiştir. Sulama düzeyleri meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, usare, posa, asit, SÇKM/asit oranı ve çekirdek sayısı değerlerine değişik düzeylerde istatistiksel anlamda önemli farklılıklar oluşturmuştur. Varyans analiz sonuçları, sadece meyvelerin ağırlık ve en değerlerinin farklı gübre konularından etkilendiğini göstermiştir. Ölçülen diğer pomolojik özellikler irdelendiğinde meyve ağırlıklarının %12.0, posa miktarının %5.0, SÇKM (suda çözünebilir kuru madde miktarı) değerinin %4.0, SÇKM/asit oranının %5.0 ve meyve çekirdeği sayısının %11.5 oranında G1 konusunda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda usare miktarı %5.5 oranında G1 konusunda daha yüksek ölçülmüştür. Meyve eni ve meyve boyları ise G2 konusunda sırasıyla %3.6 ve %3.5 oranında yüksek bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Kısıtlı sulama, Nova mandarin, çatlama, pomolojik özellikler This study was conducted to determine the effects of different levels of fertilizer and irrigation applications in yield, fruit cracking and pomological characteristics for Nova mandarin. The study was based on two different fertilizers (G1: NPK and G2: NPK+Ca (NO3)2) and five different level of irrigation. For establishment of irrigation level, pan evaporation and irrigation containers were used and 25% (S25), 50% (S50), 75% (S75), 100% (S100) and 125% (S125) of evaporation was applied as irrigation water. Controls (S0) were irrigated with only rainfall.Research results was shown that, taking into account the region's climate and soil conditions, mandarin?s irrigation water needs is approximately 800 mm. Both fertilizer and irrigation levels had significant effects on the number of cracks on the fruits. However, more profound effects were recovered from the fertilization applications. When G1 and G2 fertilizer applications were compared, the fruit cracking number was 58% lower in G2 application. When G2 and G1 irrigation application was compared, in S25, S50, S75, S100, S125 irrigation levels of G2, had 74%, 52%, 65%, 51%, and 50% less fruit cracking numbers, respectively. The yield values obtained in the harvest period were affected by fertilizer treatments (p<0.05), irrigation levels (p<0.001) and fertilizer x irrigation level issues interactions (p<0.01). The highest yields were recovered from S75 in G1 and S100 in G2.Pomological characteristics were more profoundly affected by irrigation levels than fertilization applications. Statistically significant differences were recovered among the irrigation levels for fruit weight, fruit width, fruit size, juice content, pulp content, acidity, soluble solids/acidity ratio. The analysis of variance revealed that only fruit weight and fruit width values were affected by fertilization treatments. When other pomological characteristics were considered, G1 had higher values than G2: 12.0% in fruit weight, 5.0% in pulp, 4.0% in soluble solids, 5.0% in soluble solids/acidity, 11.5% in seed number. Also, fruit juice content was 5.5% higher in G1 than G2. Fruit width and length were found to be 3.6% and 3.5% higher in G2 than G1.Key words: Deficit irrigation, Nova mandarin, cracking, pomological characteristics
Collections