Aromatik bitkilerin broyler et kalitesi ve tonik immobilite reaksiyonu üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; yemlere Origanum vulgare (kekik), Trigonella foenumgraecum (çemen), Pimpinella anisum (anason), Foeniculum Vulgare (rezene), Syzygium aromaticum (karanfil), Cinnamomum verum (tarçın) ve Mentha piperita (nane) öğütülmüş bitki tozlarının ilavesinin etlik piliçlerin et kalitesi ve tonik immobilite süresi üzerine etkilerinin gözlenmesi amaçlanmıştır.Deneme, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Kg'ında 190 g ham protein ve 3200 Kcal ME içeren etlik piliç bitirme yemlerinde Origanum vulgare, Trigonella foenum graecum, Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Caryophyllus aromaticum, Cinnamomum verum ve Mentha piperita bitki tozları 0 mg/kg yem (kontrol), 400 mg/kg yem ve 800 mg/kg yem oranlarında üç farklı düzeyde ve son 14 ve 7 gün olmak üzere iki farklı süre boyunca kullanılmıştır. Denemede her muamele grubundan dört tekerrür ve her tekerrürde de 12 adet dişi ve 12 adet erkek olmak üzere; 28 günlük yaşta toplam 696 adet etlik civciv kullanılmıştır. Yem ve su ad-libitum olarak verilmiş ve doğal aydınlatma yapılmıştır. Deneme sonu canlı ağırlık (DSCA), karkas-parça ağırlık ve oranları ile et kalitesinin belirlenmesi amacıyla ham protein, ham yağ, ham kül, kuru madde, TBARS ve su tutma kapasitesi ile duyusal özellikler, korku düzeyinin tespit edilmesi amacıyla nakil öncesi ve sonrası tonik immobilite (TI) süreleri ölçülerek incelenmiştir. Araştırma sonunda; karanfil grubunda DSCA en düşük 2216 g (P<0.001) olarak saptanmıştır. Etin kimyasal kalitesi ve karkas randıman-oranları açısından gruplar arasında farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). TBARS değeri açısından nane grubu 0.030 değeri ile en düşük sonucu vermiştir (P<0.001). Nakliye öncesi TI süresi, kekik grubunda 172 s ile en düşük bulunmuştur (P<0.05). Nakliye sonrası TI süresi kekik grubunda 93 s ile en düşük, 307 s ile çemen grubunda en yüksek bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak, bitirme yemlerine ilave edilen aromatik bitki tozları (karafil hariç) etlik piliçlerin besi performansını ve karkas özelliklerini etkilememiş olmasına rağmen, korku düzeyini azaltıcı ve ette lipid oksidasyonunu düşürücü etkisi yanında etin duyusal özelliklerine de olumlu yönde katkı sağladığı söylenebilir. This study was conducted at Education, Research and Practice Farm of Mustafa Kemal University. Broiler (finisher) diets contained 190 g crude protein ve 3200 Kcal ME per kg diet were added Origanum vulgare, Trigonella foenumgraecum, Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Syzgium aromaticum, Cinnamomum verum and Mentha piperita powders at 0 mg/kg yem (control), 400 mg/kg yem and 800 mg/kg yem and 2 periods for 14 and 7 days. In this study, it was aimed to test the effects of dietary Origanum vulgare, Trigonella foenumgraecum, Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Caryophyllus aromaticum, Cinnamomum verum and Mentha piperita powders on the meat quality and tonic immobility (TI) duration of broilers.Each treatment group consisted of four sub-groups (4 replications) each contained 12 female broilers and 12 males, totally 696 28-d old male and female broilers were used in this study. The broiler chicks were fed and watered ad-libitum with natural illumination.Body weight at the end of experiment (DSCA), carcass-parts weight and rates, meat quality were evaluated by analysing crude protein, ether extract, ash, moisture, pH, TBARS, sensory characteristics and tenderness. Before and after transportation, tonic immobility (TI) durations were determined.Results showed that DSCA was 2216 g (P<0.001) in Syzgium aromaticum group. Chemical quality meat and carcass yield were treatmet (P>0.05). TBARS value was the lowest in Mentha piperita group with 0.030 (P<0.001). TI duration before transport was the lowest 172 s in Origanum vulgare group (P<0.05). TI duration after transport was the lowest 93 s in Origanum vulgare group, the highest 307 s in Trigonella foenumgraecum group (P<0.05). In conclusion, it can be said that aromatic plant powders in broiler finisher diet (except Syzgium aromaticum) did not affect fattening performance and carcass traits but they decreased fear level and lipid oxidation with enhancing organoleptic properties of meat.
Collections