Çapraz bağlı polianilin türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sunulan çalışmada; m- ve o-aminofenol, amonyum persülfat katalizörlüğünde değişik koşullarda kimyasal yöntem kullanılarak polimerleştirilmiştir. Elde edilen poli-o-aminofenol ve poli-m-aminofenol için optimum polimerleşme koşulları; sıcaklık, sentez süresi, monomer miktarı ve yükseltgen miktarı belirlenmiştir. Optimum koşullardaki verim hesaplanmıştır.Elde edilen polimerlerin molekül yapıları yapılan analiz sonuçları değerlendirilerek aydınlatılmıştır. Elde edilen o- ve m-aminofenol zincirlerinde var olan ?OH grupları bir diasitle esterleştirilmeye çalışılmıştır. Ancak o- aminofenoldeki birbirine yakın olan ?OH ve ?NH2 grupları tepkimeye girerek merdiven şeklinde bir yapı oluşturmuştur. m-aminofenolde ise ?OH grupları serbest kalmış ve bir diasit olan süksinik asitle esterleştirilerek çapraz bağlanmıştır.Poli-o-aminofenol, poli-m-aminofenol ve çapraz bağlı poli-m-aminofenolün FTIR spektrumları karşılaştırılarak yapıları aydınlatılmıştır. Termal analiz yöntemleri (TGA ve DSC) kullanılarak ısısal kararlılıkları araştırılmıştır. Yüzey morfolojileri ise SEM analizleri ile incelenmiştir. In the work presented; m- and o-aminophenol are polymerized using chemical methods in different conditions in ammonium persulfate catalyst. Conditions of optimum polymerization for the poli-o-aminophenol and poly-m-aminophenol obtained; heat, synthesis duration, quantity of monomere and oxydizing agent are found out. Result in optimum conditions is measured.Probable molecule structures of the polymers obtained are illuminated by appreciating the results of analysis. ?OH groups existing in the chains of o- and m-aminophenol obtained are attempted to be esterified with diacid. But those ?OH and ?NH2 groups close to eachother formed a structure like stairs by reaction. m-aminophenol?s ?OH groups are free and esterified by succinic acid for crosslinked.Structures are illuminated by comparing FTIR spectrums of poly-o-aminophenol, poly-m-aminophenol and crosslinked poly-m-aminophenol. By using thermal analysis methods stability of heat is illuminated. Surface morphology is examined with SEM analysis.
Collections