Serbest olarak yetiştirilen yumurta tavuklarının yemlerinde ve yumurtalarında propolis ekstraktı kullanımının raf ömrü ve kalite parametrelerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yumurta; protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi yaşamsal açıdan önemli besin maddeleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip bir gıdadır. Üretilen yumurtaların uygun depolama yerlerinde uygun depolama şartlarında bulunmaları tazeliklerini daha uzun süre korumaları amaçlanmaktadır. Propolis arılar tarafından üretilen, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antioksidan, antitümör, gibi etkileri nedeniyle kullanılmakta olduğu birçok kaynakta ifade edilmektedir.Propolisin bu özelliklerinin, merada serbest şekilde yetiştirilmekte olan yumurta tavuklarından elde edilen yumurtaların iç ve dış kalite parametreleri yanında raf ömrü kalitesi üzerine etkileri de bu çalışmada irdelenmiştir. Çalışma sonucunda deneme grupları arasında performans değerleri açısından yem propolis ekstraktının ilavesinin önemli bir etkisi bulunmamıştır. Propolis ekstraktının kaplandığı gruplardaki yumurtaların sarısı daha açık renk bulunmuştur.Diğer yandan propolis kaplanmasının yumurtanın özgül ağırlık değerlerine etki önemli bulunmuştur. Ayrıca TMA değerlerinde düşme görülmüştür.Yapılan elektron mikroskobu resim incelemesinde propolis kaplanmasının yumurta üzerindeki gözenekleri kapatıcı/tıkayıcı bir etki yarattığı görülmüştür. Sonuç olarak propolis uygulaması tavuk merasındaki tavukların yemlerine ilave edildiğinde incelenen performans parametreleri açısından herhangi bir farklılık ortaya çıkarmamıştır. Ancak yumurtaların ekstraktla kaplanmasının raf ömrünü arttırıcı etkisi olduğu görülmüştür. Uzun süreli depolama yapılcak yumurtaların doğal bir ürün olan propolis ekstraktıyla kaplanmasının pozitif etkilerinin olabileceği saptanmıştır. Egg is a rich food that contain important nutrients in terms of survival such as protein, fat, vitamins and minerals. Appropriate storage conditions are important to maintain their freshness for longer. Propolis; produced by bees is important for its antibacterial, antifungal, antiviral, antioxidant, antitumor effects; these results are mentioned in many sources. In this study; is touched upon about the properties of propolis, on internal and external quality parameters of eggs from the chickens free-range and also the effect on shelf life quality. At the end of the study, among the trial groups, there were no significant effects of addition of propolis extracts to feed in terms of performance values. The eggs which were coated with propolis extracts had more light yellow yolk. On the other hand propolis coating ensures the significant effects on egg specific gravity values. Also a decrease was observed in the TMA value. Electron microscopy studies have been shown that propolis coating have a closing / blocking effect on the egg. As a result, propolis supplementation to feed made no difference on the performance parameters. However was found that coated with the extract helps to increase the shelf life of the eggs. The propolis extract coating as a natural produck, is determined that may have positive efeckts on long term storage of eggs.
Collections