Tekirdağ ilinde farklı işletme büyüklüklerinde yetiştirilen siyah alaca süt sığırlarının dölve süt verim özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmada, Tekirdağ İlinde yetiştiriciliği yapılmakta olan Siyah Alaca süt sığırlarının döl ve süt verim kayıtları değerlendirilmiştir. Bu amaçla Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne bağlı işletmelerden veriler alınmıştır. Tekirdağ İlinde yetiştiriciliği yapılan 12525 işletmede mevcut 63255 baş hayvana ait 151456 verim kaydı değerlendirmeye alınmıştır. Döl verim özelliklerinden ilkine damızlıkta kullanma yaşı (İDKY), ilkine Buzağılama yaşı (İBY), buzağılama aralığı (BA), servis periyodu (SP) ve gebelik başına tohumlama sayısı (GBTS), süt verim özelliklerinden laktasyon süresi (LS), laktasyon süt verimi (LSV), 305 gün süt verimi (305 GSV) ve kuruda kalma süresi (KKS) üzerinde durulmuştur. Söz konusu özelliklere etki ettiği düşünülen laktasyon sırası, mevsim, işletme büyüklüğü ve buzağılama yılının etkileri ve özellikler arasındaki ilişkiler (fenotipik korelasyonlar) araştırılmıştır. Döl verim özelliklerinden İDKY, İBY, BA, SP ve GBTS'na ilişkin tanımlayıcı istatistikler sırasıyla 17,40±0,01; 28,07±0,01; 421,80±0,27; 93,55±0,12 ve 1,45±0,01 bulunmuştur. Süt verim özelliklerinden LS, LSV, 305 GSV ve KKS ilişkin tanımlayıcı istatistikler sırasıyla 360,33±0,25; 6610,29±14,37; 5630,12±9,34 ve 57,63±0,05 olarak bulunmuştur. Döl ve süt verim özellikleri üzerine çevresel faktörlerin (Laktasyon Sırası (İDKY ve İBY hariç), İşletme Büyüklüğü, Mevsim ve Buzağılama Yılı) etkileri istatistiki olarak oldukça önemli bulunmuştur(p<0,01). Döl ve süt verim özelliklerinin düşük kalıtım derecesine sahip olmaları, çevre koşulların büyük ölçüde bu özelliklerin belirlenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Döl ve süt verim özelliklerine ait ortalamaların ideal değerlere yakın olması ilde süt sığırı yetiştiriciliğinin bilinçli bir şekilde yapıldığını göstermektedir. In the study, Holstein dairy cattle that are being farmed in the province of Tekirdag fertility and milk yield records analyzed. For this purpose, the data from the enterprises affiliated to tekirdag cattle breeders Union were taken. The cultivation in the province of Tekirdağ business available in 12525, the head of animal 63255, 151456 record yield have been taken into consideration. Properties the yield from the heifers at first breeding age (HFBA), age at first calving (AFC), calving interval (CI), service period (DP) and the number of insemination per pregnancy (NCS) focuses on. The duration of lactation milk yield (LL) lactation milk yield (LMY), 305-day milk yield (305 dMY) and dry periods (DP) focuses on. That has an impact on the aforementioned properties considered during lactation, seasons of calving year effects, and the relationships between business size and the properties (phenotypic correlations) were investigated. The yield characteristics for HFBA, AFC, CI, DP, and introductory statistics regarding the NCS, respectively 17,40±0,01; 28,07±0,01; 421,80±0,27; 93,55±0,12 and 1,45±0,01. Milk yield on the LL, LMY, 305 dMY, DP handle a relationship, respectively 360,33±0,25; 6610,29±14,37; 5630,12±9,34 and 57,63±0.05 are found to be. Reproduction (seed) of environmental factors on yield and milk yield traits (lactation period (excluding HFBA and AFC), business size, season and year of Calving) effects found to be statistically quite significant(p<0.01). Heritability of milk yield to low yield and environmental conditions in the determination of these properties shows that it is effective to a large extent. Average milk yield and reproduction performance of dairy cattle breeding in cities that are close to the ideal value of belonging in a conscious way that shows are made.
Collections