Hatay`da yetişen Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün fitokimyasal özelliklerinin ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Hatay'da yetişen Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün antioksidan aktivitesi, antimikrobiyal etkisi, fenolik madde içeriği ve uçucu yağ bileşimi belirlenmiştir. Antioksidan aktivite tayini Folin metodu, DPPH serbest radikal süpürme metodu, bakır iyonu indirgeme gücü, demir iyonu indirgeme gücü, fosfomolibden metodu ve ß-karoten-linoleik asit emülsiyon sistemi kullanılarak tayin edilmiştir. Sonuçlar standart antioksidanlarla (BHA, BHT) kıyaslanmıştır. Antimikrobiyal etki 2 Gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis), 2 Gram negatif bakteri (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) ve 1 maya türüne (Candida albicans) karşı disk difüzyon metodu ile test edilmiştir. Numunenin içerdiği fenolik maddeler HPLC, yağ asitleri ve uçucu yağlar GC-MS ile tespit edilmiştir.Folin Ciocalteau metoduna göre yapılan toplam fenolik madde miktari analizlerinde numunenin fenolik içeriğini 347 mg/g GAE olarak bulunmuştur ve dolayısıyla antioksidan etkisinin kuvvetli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca DPPH metodunda 3.18 mg/ml olarak bulunan IC50 değeri numunenin radikal süpürücü aktivitesinin yüksek olduğunu göstermiştir.Antimikrobiyal analiz sonuçlarına göre Salvia verticillata L. subsp. amasiaca'nın Staphylococcus aureus'a karşı oldukça yüksek aktivite gösterdiği tespit edilirken, Pseudomonas aeruginosa için antimikrobiyal etkinliğin daha düşük olduğu saptanmıştır ve çalışmada en düşük antimikrobiyal etkinliğin Enterococcus faecalis'e karşı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte Salvia verticillata L. subsp. amasiaca'nın Escherichia coli ve Candida albicans'a karşı herhangi bir antimikrobiyal etkisi saptanamamıştır.Salvia verticillata L. subsp. amasiaca türünün fenolik madde içeriğinin başlıca bileşenleri hesperidin ve rosmarinik asit olarak saptanmıştır. Uçucu yağ kompozisyonunun başlıca bileşenleri ise trans-caryophyllene (% 35.07), germacrene-d (% 10.98) ve caryopyllene oxide (% 5.81) olduğu tespit edilmiştir. In this study; the antioxidant activities, antimicrobial effects, phenolic composition and essential oil composition of Salvia verticillata L. subsp. amasiaca grown in Hatay were determined. The antioxidant capacities were evaluated by using folin assay, free radical scavenging (DPPH) assay, cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC), ferring reducing power, phosphomolybdenum method and ß-carotene-linoleic acid emulsion method. Results were compared against reference synthetic antioxidants (BHA, BHT). The antimicrobial activity was determined by using disk diffusion method against two Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis), two Gram-negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) and one kind of yeast (Candida albicans). The phenolic substances contained in the samples determined by HPLC and essential oil composition was determined by GC-MS.The amount of phenolic content in the samples by Folin Ciocalteau was found as 347 mg/g GAE. According to DPPH method the IC50 value was found as 3.18 mg/ml and this results showed that sample has storong antioxidant activity.As a result of antimicrobial analysis while Salvia verticillata L. subsp. amasiaca has very strong antimicrobial activity against to Staphylococcus aureus, it has been shown to have lower antimicrobial activity for Pseudomonas aeruginosa. And, it has been determined that Salvia verticillata L. subsp. amasiaca has shown the lowest antimicrobial activity against to Enterococcus faecalis. For all that Salvia verticillata L. subsp. amasiaca has no antimicrobial activity against to E. coli and C. albicans.The main constituents of phenolic acid in Salvia verticillata L. subsp. amasiaca were hesperidin and rosmaniric acid. Besides the main componentsof the essential oil composition were found to be trans-caryophyllene (% 35.07), germacrene-d (% 10.98) and caryopyllene oxide (% 5.81).
Collections