Buğday (Triticum aestivum L.) fidelerinde tuz-poliamin etkileşimlerinde çalışan genlerin ifadesi ve antioksidan enzim aktivitesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, buğday (Triticum aestivum L. cv. Dağdaş, ES-14 ) fidelerinde tuz, tuz-spermin (spm) ve tuz-spermidin (spmd) etkileşimleri incelenmiştir. Kök, sürgün boyu ve kök,sürgün kuru ağırlığı, klorofil a (kla), klorofilb (klb), toplam klorofil (kla+b) ve karotenoid miktarı, katalaz (CAT) ve glutatyon redüktaz (GR) antioksidant enzim aktiviteleri ve tuz, tuz+poliamin etkileşimlerinde çalışan MYB73, ERF1 ve SRG genlerinin ifadesi belirlenmiştir.Araştırmamızda kullandığımız Dağdaş ve ES-14 buğday çeşitlerinde kontrol grubuna kıyasla tuz uygulanan gruplarda tuzluluğun kök ve sürgün gelişimini olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir. Yine tuzluluğun etkisiyle birlikte klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil miktarlarında da bir azalma meydana gelmiştir. Pigment miktarlarının sadece tuz uygulanan fidelerde tuz+poliamin uygulanan fidelere göre bir miktar artış gösterdiği belirlenmiştir. Katalaz ve glutatyon redüktaz aktivitelerinde ise tuz stresine bağlı olarak kontrole göre artışlar meydana gelmiştir. Dağdaş ve ES-14 fidelerine tuz+poliamin uygulamaları ile tuz uygulaması CAT ve GR enzim aktivitesini arttırmıştır. Gen verilerimiz incelendiğinde ise tuz stresine bağlı olarak kontrole göre tuz uygulamalarında MYB, SRG ve ERF gen miktarlarında artış meydana geldiği görülmüştür. Her iki çeşit ve yapılan uygulamalar göz önüne alındığında buğday fidelerinde en fazla gen ifadesinin MYB en az gen ifadesinin ise SRG olduğu tespit edilmiştir. Tuz+spm ve tuz+spd uygulamaları Dağdaş çeşitinde her 3 genin ifadesini yalnızca tuz uygulamalarına göre arttırmasına rağmen ES-14 çeşitinde gen ifadelerinde bir miktar azalma belirlenmiştir. In the present study, salt, spermin, salt-spermin, salt-spermidine and their interactions were investigated on wheat seedlings (Triticum aestivum cv. Dağdaş, ES14) . Root, shoot and root length, shoot dry weight, chlorphyl a and b, total chlorophyl (a+b) and caretenoid amount, catalase, glutation reductase enzyme activity as well as gene expressions during salt and salt-polyamine interactions were investigated.Salt negatively affected shoot and root develeopment on wheat cultivars `Dağdaş? and `ES-14? used in this study. In addition, amount of chlorophyl a, chlorophyl b and total chlorophyl also decreased with salt appilications. Amount of pigment was relatively higher on seedlings applied with salt and polyamine. Catalaz (CAT) and glutation reductase (GR) activites were higher than the control treatment. Both salt and salt+polyamine treatments increased the CAT and GR activities. Salt treatments also increased gene expression of MYB, SRG and ERF. When both cultivars and salt treatments were considered, MYB expression was highest, SRG was the lowest. Salt+spm and salt+spd treatments increased the expression of the three genes on Dağdaş while expression of the genes was lower on ES-14.
Collections