FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 121-140 of 1142
-
Hasat sonrasında soğanda (Allium cepa l.) Aspergilus niger ve Fusarium oxysporum f. sp. cepae üzerine bazı antagonist fungusların etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada yemeklik soğanda (Allium cepa L.) çürümeye neden olan Aspergillus niger van Tieghem ve Fusarium oxysporum Schlechtend.: Fr. f. sp. cepae (Hans) Synder&Hans üzerine bazı antagonist fungusların etkileri ... -
Türkiye`de Trakya bölgesinde güllerde görülen virüslerin biyolojik ve serolojik yöntemlerle saptanması üzerine araştırmalar
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde ve İstanbul İli'nde Gül (Rosa spp.) yetiştiriciliği yapılan alanlarda sorun olan virüs hastalıkları ele alınmıştır. Daha önce bu bölgede güllerde sorun olan viral ... -
İstanbul`daki bazı kasapların, şarküterilerin ve marketlerin et satış reyonlarının hijyen durumunun belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, İstanbul'da faaliyet gösteren ve rastgele seçilmiş olan kasaplar, şarküteriler ve marketlerin et reyonlarında çalışan personelin eğitim düzeyinin, işyerlerinin teknik şartlarının ve uygulanan temizlik ... -
Trakya bölgesinde kanola üretiminin ekonomik analizi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'deki kanola üretiminin %34'ü Trakya bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle çalışma sahası olarak Trakya Bölgesinin seçilmiş olması Türkiye'deki üretim hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır. ... -
Tarım makinalarında kullanılan saç malzemelerde uygulanan değişik kaynak bağlantı şekillerinin mekanik darbelere karşı davranışlarının incelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Trakya Yöresinde üretilen bazı tarım makinelerinin sac kaynakları ele alınmıştır.Endüstride yaygın olarak kullanılmakta olan MIG/MAG kaynak yöntemi ile yapılan sac kaynaklarının ileri-geri eğme metoduyla yorulma ... -
Bazı kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanı uygulamalarının verim ve kalite özelliklerine etkisinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2006-2007 ve 2007-2008 yıllarında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Araştırma ?tesadüf bloklarında bölünmüş parseller? deneme desenine göre 3 ... -
Sofralık siyah zeytinde aflatoksijenik küf gelişimi ve aflatoksin oluşumuna Lactobacillus plantarum ve bazı bitki ekstraktlarının etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, bitki ekstraktlarının (Origanum onites, Satureja hortensis, Capsicum annuum, Olea europaea) farklı konsantrasyonlarının ve potasyum sorbatın sofralık siyah zeytinlerde küf gelişimi ve aflatoksin oluşumuna ... -
Farklı oranlarda kalsiyum karbonat kullanımının yoğurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Farklı oranlarda CaCO? ilave edilmiş ve edilmemiş sütlere zenginleştirme işlemi pastörizasyon öncesi ve sonrası uygulanmıştır. Elde edilen zenginleştirilmiş yoğurtların fiziksel, kimyasal, duyusal kriterleri ve depolama ... -
Hasat sonrası potasyum permanganat, UV-C, salisilik asit ve sıcaklık uygulamalarının kivi kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Hayward kivi çeşidine ait meyvelere hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO4), UV-C, salisilik asit (SA) ve sıcaklık uygulamaları yapılarak, meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. ... -
Peyzaj mimarlığı antropometri ilişkisi: İstanbul örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Peyzaj Mimarlığı, insanlar için kentsel ve kırsal alanlarda, yaşanılabilir güzel çevrelerin oluşumunun sağlandığı, koruma- kullanma dengesi gözetilerek ekolojik, ekonomik, işlevsel ve estetik ilkeler dikkate alınarak ... -
Edirne - Lalapaşa karayolu üzerinde Dörtkaya ile Hıdırağa mevkileri arasında yeralan toprakların katenasal ilişkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Edirne-Lalapaşa kara yolu üzerinde Dörtkaya ile Hıdırağa mevkileri arasında kalan arazilerinin tipik morfolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerinin saptanması, Toprak Taksonomisine ve WRB/FAO toprak sınıflama ... -
Trakya bölgesinde üretimi yapılan buğday ve arpanın ağır metal bulaşanlarının tespiti
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, Trakya Bölgesinin Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden toplanan ve hayvan beslemede büyük önemi olan yem hammaddelerinden buğday ve arpadaki ağır metal kirlilik düzeyinin hangi derecede olduğu ve il ... -
Soğuk presyon ve kimyasal rafinasyon yöntemleri ile üretilen kanola (kolza) yağlarının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin karşılaştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, soğuk presyon ve kimyasal rafinasyon yöntemleri ile üretilen kanola yağlarının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek ve bu özellikleri karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, kanola ... -
Süs bitkileri yetiştiriciliğinde damla sulama uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Sakarya yöresinde damla sulama yöntemi uygulanan ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapılan 10 adet işletmede, sulama sistemleri incelenmiş, mevcut sulama durumu ortaya konmuş, mevcut koşullar göz önüne alınarak ... -
Tavuk eti ürünlerine (sosis, burger, köfte) uygulanan gama ışınlamanın yağ asitleri kompozisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tavuk eti zengin besleyici özelliği ve düşük üretim maliyetinden kaynaklanan ucuz fiyatıyla toplumumuzun beslenmesinde vazgeçilmez bir gıda maddesidir. Son yıllarda tavuk etinden üretilen birçok ürün market raflarında yer ... -
Tekirdağ ilinde bağ alanlarının değişiminin yıllar bazında incelenmesi ve Tekirdağ - Şarköy ilçesinde topoğrafik açıdan uygun yeni bağ alanlarının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ile belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Tekirdağ ilinin son 10 yıl içindeki bağ alanlarının değişiminin saptanması ve Şarköy ilçesinde asmanın topoğrafya ve iklim istekleri doğrultusunda uygun bağ alanlarının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla bağ ... -
Bakteriyal inokulantların tritikale silajının fermantasyon, aerobik stabilite ve in vitro organik madde sindirilebilirliği üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma laktik asit bakteri inokulantların, tritikale (xTriticosecale Wittmack) silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri üzerindeki ... -
Tekirdağ ili Merkez ilçe kiraz bahçelerinin beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Tekirdağ ili merkez ilçede bulunan kiraz bahçelerinin beslenmedurumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için Barbaros, Naip, Çanakçı ve Avşarköylerinden 15 farklı bahçeden toprak ve yaprak örnekleri ... -
Tekirdağ koşullarında toprak nem profilinin SWAP modeli ile tahmin edilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma Tekirdağ koşullarında asma ve ayçiçeği bitkilerinin sulanan ve kuru koşullarda SWAP modeli ile toprak nem profilinin tahmin edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ayçiçeği ve asma bitkisi ile yapılan ... -
Aksaray bölgesi yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının potansiyeli kalitesi ve etkin sulama açısından değerlendirilmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tez çalışması, Aksaray Bölgesinde bulunan yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının 2007 yılı Ekim ayı ile 2008 yılı Şubat, Nisan, Haziran ve Ağustos aylarındaki sulama suyu kalitesinin (pH, EC, NO3-, majör anyon ? katyon, ...