Türkiye`de üretilen bazı monofloral balların antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2012-2014 yılları arasında Türkiye'de ki monofloral balların antioksidan ve antibakteriyel kapasitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinden 23 farklı monofloral bal örneği temin edilmiştir. Temin edilen bal örneklerinin orijinleri polen analiziyle ortaya konmuş ve daha sonra analiz aşamasına geçilmiştir. Balların toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri bazı test metotları (DPPH, demir indirgeme gücü, Beta karoten linoleik asit emülsiyon yöntemi) kullanılarak belirlenmiştir. Balların antibakteriyel aktiviteleri E. coli, B. cereus, K. pneumoniae ve MRSA. S. aureus standart bakteri suşlarına karşı saptanmıştır. Yapılan antioksidan ve antibakteriyel aktivite analizleri sonucunda; bal örnekleri arasından orman gülü (Rhododendron sp.) ve maydanoz (Petroselinum sp.) balları toplam fenolik madde miktarı, antioksidan ve antibakteriyel aktivite bakımından diğer bal örneklerine göre öne çıkmıştır. Çalışmada yer alan akasya (Robinia pseudoacacia) ve narenciye (Citrus sp.) balları ise en düşük antioksidan ve antibakteriyel etkinlik sergilemiştir. This study was held between the years of 2012 and 2014 with the aim of determining the antioxidant and antibacterial capabilities of some of the monofloral honey produced in Turkey. In this study, 23 different monofloral honey sample from different regions of Turkey was obtained. Origins of the honey samples was determined by pollen analysis and then analysed in the study. Total phenolic contents and antioxidant activity of honey samples were determined using by some test methods (DPPH, iron reduction power, and Beta-carotene linoleic acid emulsion method). Antimicrobial activities of honey samples was detected against standard bacterial strains of E. coli, B. cereus, K. pneumoniae ve MRSA. S. aureus. As a result of the antioxidant and antibacterial activity analysis, among the honey samples, Rhododendron (Rhododendron sp.) and parsley (Petroselinum sp.) honey was showed most prominent results in terms of amount of phenolic compounds, antioxidant and antibacterial activity. On the other hand, acacia (Robinia pseudoacacia) and citrus (Citrus sp.) honey was showed least antioxidant and antibacterial activity.
Collections