FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 461-480 of 1086
-
İnşaat işletmeleri açısından iş analizi disiplininin sistemsel incelenmesi
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZETİNŞAAT İŞLETMELERİ AÇISINDAN İŞ ANALİZİ DİSİPLİNİNİN SİSTEMSEL İNCELENMESİBu tez çalışmasında iş analizi, inşaat şirketlerinde birim maliyetin düşürülmesi ve daha yüksek verimlilik elde etmek için her işin nasıl ... -
Farklı yetiştirme yerlerinin bazı çilek genotiplerinin verim, meyve kalite özellikleri ve antioksidan kapasitesi üzerine etkisi
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma 2007-2009 yılları arasında Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümünde, cam sera (topraklı ve topraksız), plastik sera ve açıkta birinci yıl 18, ikinci yıl 13 çilek genotipi ... -
Hatay`da yetiştirilen incir genotiplerinin morfolojik ve meyve kalite özeliklerinin belirlenmesi ve moleküler karakterizasyonu
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Önemli incir üreticisi olan ülkemiz, özellikle sofralık incir genotipleri arasında renk, şekil ve tat bakımından büyük bir genetik kaynağa sahiptir. Bu çalışma, sofralık incir yetiştiriciliği bakımından önemli konumda ... -
Fonksiyonel derecelendirilmiş içi boş silindir ve kürelerin sıcaklık dağılımının analizi
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeden (FDM) yapılmış içi boş silindir ve kürenin fourier olmayan hiperbolik ısı iletimleri incelenmektedir. Termal gevşeme parametresi hariç diğer bütün material özellikleri ... -
Kavun ve hıyar patojeni Fusarium oxysporum izolatlarının patojenisite, ırk, vejetatif uyum grubu ve aflp teknikleriyle karakterizasyonu ve dağılımları
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, kavun ve hayır bitkilerinden elde edilen Fusarium oxysporum izolatlarının patojenisite, fizyolojik ırk, vejetatif uyum grubu ve AFLP yöntemleri ile karakterize edilmesidir. 2007 ve 2008 yıllarında kavun ... -
Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas L., 1758)`nın Doğu Akdeniz`deki Samandağ ve Akyatan üreme kumsallarının bazı fiziksel özelliklerinin yavru morfolojisi üzerine etkilerinin araştırlması
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas), düzenli olarak beslenme alanlarından üreme alanlarına göç eden türler olup, yaşamlarının büyük bölümünü okyanus ve açık denizlerde geçirirler. Okyanuslarda ve açık denizlerde ... -
Antakya`da kasapların küçükbaş ve büyükbaş hayvan karkaslarını parçalama ve satışa sunma yöntemleri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu anket çalışması Antakya'da kasapların küçükbaş ve büyükbaş hayvan karkaslarını parçalama ve satışa sunma yöntemlerinin tespiti amacıyla toplam 285 kasaptan sistematik örnekleme yöntemiyle seçilen 44'ü ile ... -
Dietilaminoetil dekstran/epiklorohidrin hidrojelinin sentezi, karakterizasyonu ve asi nehrindeki ağır metal iyonlarının tutulmasında kullanımının araştırılması
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sunulan çalışmada, dietilaminoetil dekstran/epiklorohidrin (DEAE-D/ECH) karışımından NaOH varlığında 55,5 oC'de, sulu çözeltideki monomerik çapraz bağlayıcı olan ECH ile DEAE-D'ın hidroksil gruplarının molekül ... -
Kabak sarı mozayik virüsü kılıf protein (ZYMV-CP) geni aktarılan karpuz hattının kaynak çeşitle karşılaştırılması
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Biyotik ve abiyotik stres faktörlerinin bitkilerde verim düşüklüğüne neden olduğu bilinmektedir. Biyotik stres faktörleri içerisinde, bitki virüs hastalıkları önemli olanlardan bir tanesidir. Virüs hastalıklarından Kabak ... -
Ağır metallerin topraklarda rekabetli adsorpsiyonu
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada 7 farklı ilden alınan toplam 36 ayrı toprakta Cu. Cd, Ni ve Zn'nin rekabetli adsorpsiyonu çalışılmıştır. Bu maksatla ekivalan miktarlardaki Me+2 iyonlarını içeren çözelti ile 1 g toprak batch adsorpsiyon ... -
Akdeniz havzasından toplanmış olan su kabakları üzerine aşılı crimson tide karpuz çeşidinin verim ve kalite özellikleri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Akdeniz havzasından toplanmış olan su kabakları (Lagenaria siceraria) üzerine aşılı Crimson Tide karpuz çeşidinin bitkisel gelişimi, verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Toplanmış olan su kabakları ... -
Buğday (Triticum aestivum L.) fidelerinde sıcaklık-ağır metal etkileşimlerinin bitki büyümesi ve çözünür protein miktarı üzerine ekileri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, buğday (Triticum aestivum L. cv. Dağdaş 94) fidelerinde sıcaklık ve krom (Cr) ve bakır (Cu) ağır metalleri etkileşimlerin kök, sürgün ve kök ve sürgün kuru ağırlığı, oransal su içeriği (OSİ), membran ... -
Aktif karbonlu filtre ile EN 779 standardına ait F8 sınıfı malzemenin toz tutma kapasitesinin karşılaştırılması
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)1900' lü yılların başında, aktif karbon üretiminin temelini oluşturan patentler yayınlanmıştır. Bu patentler, bugün bile hala geçerli olan aktif karbon üretiminin iki temel prensibini açıklamaktadır. Bunlar kimyasal ... -
Demir çelik sektöründe su şartlandırma ve atık suların değerlendirilmesi
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde yaşanan küresel ısınmaya paralel olarak su tüketiminde artış ve temiz su kaynaklarında azalmalar görülmektedir. Bunun yanında sanayi sektöründe de su ihtiyacının göze çarpıcı derecede olduğu da bilinmektedir. ... -
Hatay ilinde çesitli bitkiler üzerinde bulunan Thripidae (Thysonoptera) türleri, tanımları ve sistematigi üzerinde çalışmalar
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Hatay ilinde 2008-2010 yılları arasında Thiripidae (Thysanoptera) familyası ile ilgili olarak yapılan çalısmalar sonucunda Pancheothripinae alt familyasına baglı bir, Retithrips syriacus (Mayet1890); Thripinae alt familyasına ... -
Glukoz oksidaz enziminin iletken polimerlere immobilizasyonu ve karakterizasyonu
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada yüzey alanı 0,18 cm2 olan platin levha üzerine dönüşümlü voltametri tekniği ile para toluen sülfonik asit (pTSA) ve sodyum para toluen sülfonat ortamında (NapTS) polipirol (PPy) sentezlenmiş ve sentez ortamında ... -
Bazı kalsiyum bileşiklerinin (CaCO3 and CaCl2) yavru tatlısu kerevit Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)`lerinin büyümesi, hayatta kalması, kabuk değişimi ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çalışmada bazı kalsiyum bileşiklerinin yavru tatlısu kerevit Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)'lerinin büyümesi, hayatta kalması, kabuk değişimi ve vücut kompozisyonları üzerine etkileri incelenmiştir. Üçüncü ... -
Adıyaman, Gaziantep ve Hatay illerinde süne (Eurygaster İntegriceps Put.) (Heteroptera: Scutelleridae) ergin parazitoitleri (diptera: tachinidae) ve bazı biyolojik özellikleri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yürütülen çalışmalar sonucu süne, Eurygaster integriceps Put. (Heteroptera: Scutelleridae)'in Adıyaman, Gaziantep ve Hatay ili kışlak alanlarda toplanan, buğday ekili alanlara inmiş olan ve yeni nesil ergin bireylerde ... -
Hatay İlinde, seks feromon tuzakları kullanarak, harnup güvesi, Ectomyelois ceratoniae (Zeller, 1839) (Lepidoptera: Pyralidae)`nin, yayılışı, nardaki zarar durumu ve populasyon yoğunluğunun belirlenmesi
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Nar, Punica granatum L.( Punicaceae: Myrtiflorae), ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan önemli bir meyve türüdür. Harnup güvesi, Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae), ülkemizde narın önemli ... -
Crisby karpuz çeşidinde aşılı üretimin derim sonrası kaliteye ve raf ömrüne etkileri
(MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan karpuzun muhafazası ve aşılamanın karpuzun tat ve kalitesine etkileri tam olarak bilinmemekte ve spekülasyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle aşılamanın karpuz muhafazası ve ...