Yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen bitkisel yağ adsorbe edilmiş, genleştirilmiş perlitin yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta kalite parametreleri ile bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen bitkisel yağ adsorbe edilmiş, genleştirilmiş perlitin yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta iç ve dış kalitesi (Şekil indeksi, Haugh birimi, albümin indeksi, yumurta sarısı indeksi, yumurta sarısı kolesterol içeriği ve yumurta sarısı yağ asidi bileşeni) ve bazı kan parametreleri (serum total kolesterol, trigliserit, glukoz, ALT, AST) üzerine olan etkilerini belirlemektir. Denemede 20 haftalık yaşta toplam 60 yumurta tavuğu kullanılmıştır. Bu tavuklar 12 tavuktan oluşan 5 gruba ayrılmıştır. Her grup 2 tavuktan oluşan 6 alt gruba bölünmüştür. Kontrol grubu % 6 bitkisel yağ, P1 grubu % 1,5 genleştirilmiş perlite ayrı olarak % 6 bitkisel yağ, P2 grubu % 3 genleştirilmiş perlite ayrı olarak % 6 bitkisel yağ, P3 grubu % 1,5 genleştirilmiş perlite emdirilmiş % 6 bitkisel yağ, P4 grubu % 3 genleştirilmiş perlite emdirilmiş % 6 bitkisel yağ içermektedir. Rasyonlar izokalorik ve izonitrojenik olarak ayarlanmıştır. Deneme süresince yumurta tavuklarına su ve yem ad libitum olarak verilmiştir. Deneme 90 gün sürdürülmüştür.Deneme başı ve sonu canlı ağırlıkları, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimleri, yumurta ağırlığı, sarı indeksi değerleri, Haugh birimleri yumurta kabuk külü ve kan parametreleri bakımından istatistik fark önemli bulunmamıştır (P>0.05). Yumurta verimleri sırasıyla % 73.50, % 81.17, % 81.50, % 75.00, % 73.83; yemden yararlanma oranları 1.96, 1.94, 1.96, 1.91, 1.88 olarak bulunmuştur. Albümin indeksi, şekil indeksi, yumurta sarı rengi bakımından istatistik fark önemli bulunmuştur (P<0.05).Deneme sonunda deneme gruplarına ait yumurta sarısındaki kolesterol miktarları sırasıyla 89,74 mg/g, 33,30 mg/g, 42,60 mg/g, 57,05 mg/g, 129,95 mg/g olarak bulunmuştur. The aim of this study is to determine the effects of vegetable oil adsorbed expanded perlite supplementation to laying hen rations on feed intake, feed conversion ratio, internal and external egg quality (Shape index, Haugh unit, albumen index, yolk index, egg yolk colour, egg yolk cholesterol content and egg yolk fatty acid component) and some blood parameters (Serum total cholesterol, triglycerides, glucose, ALT, AST). Total of 60 laying hens aged 20 weeks were used in this experiment. They were divided into 5 groups, each containing 12 hens. Each group was divided into 6 subgroups containing 2 hens. Control group contains 6% vegetable oil; P1 group contains 1.5 % expanded perlit and 6 % vegetable oil separately; P2 group contains 3 % expanded perlit and 6 % vegetable oil separately; P3 group contains 6 % vegetable oil adsorbed % 1.5 expanded perlit; P4 group contains 6 % vegetable oil adsorbed 3 % expanded perlit Rations was formulated as isocaloric and isonitrogenic. Laying hens were provided with feed and water ad libitum. The study lasted 90 days. There were no significant differences based on initial and final weights, feed consumption, feed efficiency, egg yields, egg weight, yolk index parameters, Haugh units, eggshell ash and blood parameters (P>0.05). Egg yields and feed conversion ratios were found as 73.50 %, 81.17 %, 81.50 %, 75.00 %, 73.83 % and 1.96, 1.94, 1.96, 1.91, 1.88, respectively. There were significant differences in terms of albumen index, shape index and egg yolk colour (P<0.05). At the end of the study, amounts of cholesterol in egg yolks were found as 89,74 mg/g, 33,30 mg/g, 42,60 mg/g, 57,05 mg/g, 129,95 mg/g, respectively.
Collections