Epididymal boğa spermasının +4˚c`de sıvı olarak saklanmasında tris –citric acid yumurta sarısı sulandırıcısına l-cysteine ve catalase ilave edilmesini in-vitro olarak değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada epididimal boğa spermasının +4˚C'de sıvı olarak saklanmasında tris-sitrik asit yumurta sarısı sulandırıcısına l-sistein ve katalaz ilave edilmesinin in-vitro ortamda etkisi araştırıldı. Çalışmada hayvanların genetik kaynaklarını korunmak ve epididimal spermaların hayvan yetiştiriciliğinde verimin yükseltilmesi amacıyla kullanılabilmesi için spermaların uzun süre saklanabilmesinde l-sistein ve katalazın etkilerini araştırmak amaçlandı. Bu amaçla Burdur Güç Birliği mezbahasında kesimi yapılan sağlıklı boğalardan alınan testisler Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı kliniğine getirildi. Epididimal spermalar Dulbecco's Phospate Buffer Work (D-PBS Work) solüsyonu içine bırakıldı %60 ve üzeri motiliteye sahip epididimal spermalar çalışmada kullanıldı. Epididimal spermalar tris-sitrik asit yumurta sarısı sulandırıcısına 1 mM ve 2 mM l-sistein, 20 µg/ml ve 50 µg/ml katalaz eklenerek oluşturulan 7 grupta +4˚C'de saklandı. Bu sulandırıcılardaki spermalar 0, 24, 48, 72, 96 ve 120. saatlerde sırası ile motilite oranı, ölü-canlı spermatozoa oranı (eosin test), anormal spermatozoa oranı (morfoloji) ve spermatozoa membran bütünlüğü (Hipo osmotik swelling test) testlerine tabii tutuldu. Sonuçlar istatistiki olarak değerlendirildi. Sonuç olarak; kontrol grubuna göre diğer gruplarda tüm parametrelerde istatistiksel olarak çok yüksek düzeyde (p<0.001) ve yüksek düzeyde (p<0.05) farklılık elde edildi. Çalışma sonuçlarına göre hem katalaz hem de l-sistein kullanılmasının yararlı ve gerekli olduğu istatistiksel olarak belirlendi. Gruplar arasında tüm parametrelerde istatistiksel olarak en önemli farklılık 1 mM l-sistein içeren deney grubunda elde edildi. Anahtar Kelimeler: Epididimal sperma, Antioksidan, Tris-sitrik asit, katalaz, l-sistein. In this study, in vitro evaluation of liquid stored epididymal bull semen at +4˚c diluted with tris-citric acid egg yolk extender supplemented l-cysteine and catalase was investigated. The purpose of this study was to investigate the effects of 1-cysteine and catalase on the preservation of epididymal sperms for a long time in order to protect the genetic resources of animals and to increase the productivity of epididymal sperms in animal breeding. For this purpose, the testes taken from the healthy bulls slaughtered in Burdur Güç Birliği slaughterhouse were brought to the clinic of Mehmet Akif Ersoy University Department of Reproduction and Artificial Insemination. Epididymal bull sperm were placed in a Dulbecco's Phospate Buffer Work (D-PBS Work) solution and epididymal spermatozoa with a motility of 60% were used in the study. Epididymal sperm were stored at +4°C in 7 groups formed by adding 1 mM and 2 mM 1-cysteine, 20 μg/ml and 50 μg/ml catalase to tris-citric acid egg yolk diluent. The epididymal spermatozoa in these diluents were subjected to the tests of motility ratio, dead-live spermatozoa ratio (eosin test), abnormal spermatozoa ratio (morphology) and spermatozoa membrane integrity test (Hypo osmotic swelling test) at 0, 24, 48, 72, 96 and 120 hours. The results were evaluated statistically.As a result; statiscally significant very high level (p <0.001) and high level (p <0,05) in all groups according to the control group was obtained. According to the results of the study, it was statistically determined that both catalase and 1-cysteine were useful and necessary. Statistically significant differences in all parameters between groups were obtained in the experimental group containing 1 mM 1-cysteine. Key words: Epididymal sperm, Antioxidant, l-cysteine, catalase, Tris-citric acid.
Collections