Okul öncesi eğitime devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarının beden kitle indekslerine ve beslenme kaynaklı sağlık sorunu yaşamalarına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, okul öncesi eğitime devam eden çocukların (3-6 yaş) beslenme alışkanlıklarının, beden kitle indekslerine ve beslenme kaynaklı sağlık sorunu yaşamalarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 316 anneden oluşmuştur. Araştırmanın verileri; Çocuğu ve Aileyi Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuğun Beslenme Alışkanlığını ve Sağlık Sorunlarını Belirleme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler; frekans, yüzde, ki-kare ve Post-hoc ikili ki-kare analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. Çocukların %59,0'ının öğünlerinin düzenli olduğu, %79,4'ünün yemeğini kendisi yediği, %43,4'ünün yemek yeme sorunu ve %77,2'sinin sevmediği besinler olduğu, %38,3'ünün beslenme kaynaklı sağlık sorunları yaşadığı belirlenmiştir. Çocukların, öğün düzenleri, yemeğini kendisinin yemesi, yemek yeme sorunu ve sevmediği besinlerin olması ile beslenme kaynaklı sağlık sorunları yaşamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Çocukların öğünlerinin düzeni, yemeğini kendisinin yemesi, yemek yeme sorunu ve sevmediği besinlerin olması ile BKİ persantilleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Bu sonuçlar doğrultusunda, çocuk ve okul hemşirelerinin, anneleri ve/veya bakım vericileri çocuk beslenmesi, doğru beslenme alışkanlıkları ve beslenme kaynaklı sağlık sorunları konularında bilgilendirmesi, çocukların büyüme ölçümlerinin, beslenme durumlarının izlemini yapması, gerekli durumlarda önerilerde bulunması ve hekime yönlendirmesi önerilmiştir. This research has been conducted in order to investigate effect of feeding habits of children who continue to pre-school education (3-6 years old) on their body mass indices and experiencing nutrition-related health problems. Research sample was comprised of 316 mothers. Research data was collected by using Introductive Form for The Child and The Family and Determinative Survey For Feeding Habits of The Child and Health Problems. Data was investigated via frequency, percentage, chi-square and Post-hoc chi-square analysis. p<0,05 was accepted for statistical significance. It was determined that 59,0% of the children had regular meals, 79.4% of them had meals on their own, 43.4% of them had eating disorders, 77.2% of them had foods they didn't like and 38.3% of them had nutrition-related problems. A significance relationship was found among meal regularity, eating on their own, having eating disorders and having foods they didn't like and having nutrition-related problems (p<0,05). It was determined that no significant difference was found among regularity of meals of the children, on their own, having eating disorders and having foods they didn't like and BMI percentiles (p>0,05). Based on these results, it was recommended that pediatric and school nurses should inform mothers and/or caregivers about child nutrition, good feeding habits and nutrition-related health problems, should follow-up growth measures and feeding statuses of children and should advice where necessary and should refer to a physician.
Collections