Özel bir fizik tedavi merkezinde uygulanan obezite tedavisinin kilo verme üzerine etkisinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada özel bir fizik tedavi merkezinde uygulanan obezite tedavisinin kilo verme üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Kasım 2013- Şubat 2014 tarihleri arasında ROMMER Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan 'Obezite Tedavisi' ne başvuran BKİ≥30 kg/m² olan 18 yaş üstü gönüllü 27 kadın birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin demografik özellikleri, genel beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek amacıyla anket formu uygulanmıştır. Bireylerin vücut kompozisyonları tedavi süresince her hafta düzenli olarak TANİTA BC 418 MA cihazı ile bel ve kalça ölçümleri ise mezura ile ölçülmüştür.Çalışmaya katılan kadınların ağırlık (kg), yağ %, yağ kg, FFM (Yağsız kütle) ve vücut su %, KMY (kemik mineral yoğunluğu) %, BMR (bazal metabolizma hızı), bel çevresi (cm), kalça çevresi (cm) değişkenlerinin ilk ölçümü ve tekrarlayan ölçümlerinin hastalık grupları, yaş değişkeni, menopoz durumu, sigara grupları, ara öğün grupları, öğün atlama durumlarına karşılaştırılması yapılmıştır.HOMA-IR (insülin direnci) ile ağırlık (kg) (r= 0,446; p< 0,020; α= 0,05), vücut yağ yüzdesi (%) (r= 0,433; p< 0,024 ; α= 0,05) ve vücut yağ kütlesi (kg) (r= 0,433; p< 0,024 ; α = 0,05) değişkenlerinin ilk ölçümleri arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişki olduğu görülmektedir (HOMA-IR değerinin artması durumunda ağırlık (kg), vücut yağ yüzdesi (%) ve yağ kütlesi (kg) değerlerinde artış ya da HOMA-IR değerinde azalma gözlenirken ilgili değişkenlerin ölçümlerinde de azalma gözlenmektedir.). Analiz sonucunda ara öğün grupları arasında ağırlık değişkeninin ilk ölçümü ve tekrarlayan ölçümlerin 1. ölçüm değerine göre hesaplanan yüzde değişim değerlerine göre istatistiksel olarak fark bulunmaktadır. İkinci ölçümün, birinci ölçüme göre hesaplanan yüzde değişim değeri (yd1) için ara öğün sayısı 1 olan grupta (n=9) başlangıç ölçümüne göre %1'lik bir azalma gözlenirken, ara öğün sayısı birden fazla olan grupta (n=18) %0,4'lük bir azalış gözlenmiş ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,004).Araştırmaya katılan kadınların çalışma süresince ağırlık kaybı ortalamaları 2,9704 kilogram; vücutlarındaki yağ oranları arasındaki fark %0,7; vücut yağ miktarları farkı 1,89 kilogram istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p= 0,000; 0,036; 0,000; < 0,05).Anahtar Kelimeler: Obezite, obezite tedavisi, BKI This study aims to examine the effect of an obesity treatment applied in a private healthcare centre on losing weight. The study was conducted with 27 voluntary people above 18 years of age with a BMI ≥30 kg/m² who applied to the `Obesity Treatment` at the ROMMER Physiotherapy and Rehabilitation Centre between 25.11.2013 and 25.02.2014. A questionnaire form was applied to determine general qualities, diseases, general eating habits and physical activity levels of patients. Body compositions of individual were measured regularly every week by TANİTA BC 418 MA device while their waists and hips were measure by measuring tape.A comparison was made for the women participating in the study between the first and repeating measurements of their weight (kg), fat percentage, fat weight, FFM (fat free mass) and body water percentage, bone mineral density percentage, basal metabolism rate, waist circumference (cm), hip circumference (cm) and their disease groups, age variance, menopause cases, smoking groups, snack groups and meal skipping.A positive linear relation was found between HOMA-IR and first measurements of variances like weight (kg) (r= 0,446; p< 0,020< α= 0,05), body fat percentage (%) (r= 0,433; p< 0,024 < α= 0,05) and fat amount (kg) (r= 0,433; p< 0,024 < α = 0,05) (When HOMA-IR value increases, the values of weight (kg), body fat percentage (%) and fat amount(kg) also increase or when there is a decrease in HOMA-IR value, the measurements of the relevant variances also decrease). As a result of the analysis, there is a statistical difference percentage change values calculated according to the first measurement of the weight variance and 1st measurement value of repeating measurements among the snack groups. While there is a decrease of 1% compared to the initial measurement in the group (n=9) with one snack for yd1, there as a decrease of 0,4% in the group with multiple snacks. A statistically significant difference was found between the two groups (p=0,004).Throughout the study, average weight loss of the women participating in the research was found to be 2,9704 kilogram, the difference in their body fat percentages was found to be 0,7% and the body fat amount difference was found to be 1,89 kilogram all being statistically significant.Key words:Obesity, obesity treatment, BKI
Collections